Apácafánk
Az apácafánk tényleg az egyik legegyszerűbb és legolcsóbb fánk, amit bárki elkészíthet otthon, és szinte biztos, hogy mindent megtalálunk hozzá a hűtőben.
Hozzávalók:
- 2,5 dl víz
- 15 dkg liszt
- 8 dkg vaj
- 1 csipet só
- 2 db tojás
- kevés olaj a kisütéshez
Elkészítés:
Tegyük fel egy lábosban a vajat és vizet kis lángon, amikor felforrt, keverjük hozzá a nagyjából egybögrényi lisztet is. Kevergessük, amíg a massza magától el nem válik a lábos oldalától, ezt nem tart tovább néhány percnél. Vegyük le a tűzről, majd egyesével adjuk hozzá a tojásokat, és keverjük el alaposan turmixszal vagy kézi habverővel. Egy serpenyőben melegítsünk olajat, majd evőkanál segítségével a már forró olajba szaggassuk bele a fánkokat. Süssük aranybarnára mindkét felét, majd szedjük törlőkendőkkel kibélelt tálba. Miután kicsit lecsöpögött róla az olaj, tálalhatjuk. Szórjuk meg a tetejét porcukorral, és vegyünk elő hozzá egy házi lekvárt a kamrából.
Csörögefánk
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 3 db tojás
- 3 evőkanál cukor
- 2 dl tejföl
- kevés só
- 1 csomag sütőpor
- olaj a sütéshez
Elkészítés:
A sütőport, a lisztet, az egész tojásokat, a cukrot és a tejfölt egy tálban összegyúrjuk, kiterítjük egy vágódeszkára, vékonyra nyújtjuk, majd szaggatóval négyszögekre vágjuk. A közepükbe is ejtünk egy bemetszést, majd a négyzet egyik sarkát áthúzzuk a lyukon, így nyeri el a jellegzetes formáját. Bő, forró olajban aranybarnára sütjük, porcukorral és lekvárral tálaljuk.
Szalagos fánk
Hozzávalók:
- 50 dkg finomliszt
- 3 dl tej
- 3 dkg élesztő
- 2 db tojássárgája
- 2 dkg margarin
- 2 evőkanál porcukor
- csipet só
- olaj a sütéshez
Elkészítés:
Tálba tesszük a lisztet, hozzáadjuk a tojássárgáját, a porcukrot, a margarint és egy csipet sót. Az élesztőt felfuttatjuk egy kevés cukorral a langyos tejben, és ezt is a tálba öntjük. Alaposan összedolgozzuk, majd szobahőmérsékleten hagyjuk fél órát kelni. Miután letelt az idő, a tésztát ujjnyi vastagságúra nyújtjuk, és egy pohár segítségével fánkokat szaggatunk belőle. Újabb fél órát hagyjuk pihenni, miután ez letelt, előmelegítjük az olajat. A fánkokat a forró olajba tesszük, mindkét felüket átsütjük. Az olajból kiszedve lecsöpögtetjük, majd porcukorral és lekvárral tálaljuk.
Cukor- vagy csokimázas fánk
Ha nem érjük be a natúr fánkkal, akkor kipróbálhatunk hozzá egy szuper csoki- vagy cukormázat is, így aztán tényleg olyan lesz, mintha egy cukrászdában vettük volna. Egyszerűen csak gondoljuk tovább a fenti szalagos fánkunkat.
Hozzávalók a csokimázhoz:
- 20 dkg csoki (tej-, ét- és fehér csoki vegyesen, ízlés szerint)
- a díszítéshez: darált dió, tordara, pillecukor
Elkészítés:
A csokikat apró darabokra törjük, hőálló tálba tesszük, majd berakjuk a mikróba fél percre, hogy elolvadjon. Ha még kicsit darabos, keverjük meg alaposan, így a nagyobb darabok is elolvadnak majd. A már kész szalagos fánkot fogjuk meg óvatosan, majd mártsuk bele az egyik felét a csokoládéba. Míg még ragad, szórjuk meg darált dióval, tortadarával vagy apróra vágott pillecukorral. Hagyjuk kihűlni, ha van helyünk, a hűtőbe is tehetjük, hogy gyorsabban megdermedjen.
Ha inkább a színes cukormázat választanánk, azt is könnyen megoldhatjuk otthon a konyhában.
Hozzávalók a cukormázhoz:
- 30 dkg porcukor
- 5 evőkanál víz
- ízlés szerinti ételfesték
Elkészítés:
Leszitáljuk a porcukrot, majd kanalanként hozzákeverjük a vizet, de csak annyit, hogy egy sűrű, folyékony cukormáz keletkezzen belőle. Ha szeretnénk színes cukormázat, akkor a kiválasztott ételfestéket is adjuk a keverékhez. Miután elkevertük, óvatosan mártsuk bele a fánkot, és tegyük egy tálcára, ahol kihűlhet. Dekoráljuk tortadarával, gyöngyökkel vagy cukorból készült konfettivel.