Konyha

Mikor érdemes pezsgőt inni szilveszter után?

A szilveszteri koccintás a gyöngyöző pezsgővel elmaradhatatlan része az évnek. A statisztikák szerint ekkor fogy a legtöbb a habzó italból. Pedig pezsgőt inni az év minden napján lehetne (természetesen nem egymást követően, és csak mértékkel). Miért? Máris eláruljuk!

Mikor iszunk pezsgőt az újéven kívül? Születésnapokon? Talán. Házassági évforduló esetén? Valószínűleg. Házasságkötéskor? Minden esetben. Talán még gyerekszületés, ballagás vagy diplomaosztó kapcsán is. Az életünk fontos pillanatait ünnepeljük pezsgővel. (A szót egyébként Széchenyi Istvánnak köszönhetjük, aki ezzel a kifejezéssel megragadta a finom ital lényegét.) Ünnepi nedűnek számít, pedig számtalan egyéb alkalommal nyithatunk egy üveggel.

Fotó: Unsplash/ Anthony Delanoix

Fotó: Unsplash/Anthony Delanoix

Mondjuk most, január végén valamelyik unalmas hétköznap este is. Egy könnyű, friss, gyöngyöző, habzó ital hoz valami különlegeset a nap végén. Mondjuk megünnepelhetjük vele, milyen jól teljesítettünk a hónapban. Vagy ihatunk egy pohárral, mert megérdemeljük.

Ha nagy ritkán veszünk egy forró habfürdőt, bekapcsoljuk a zenét, és csak pihenni szeretnénk, van, hogy elkortyolunk egy pohár italt is mellé. Miért ne lehetne ez egy mennyei pezsgő? Igazi megkoronázása lehet a házi wellnessnek.

Ma már itthon is újra reneszánszát éli a villásreggeli, amelyet sok étterem csak hétvégi brunchként hirdet. A reggeli (breakfast) és ebéd (lunch) szerelméből született korai ebéd vagy késői reggeli tipikus hétvégi étkezés, amely a műfaj kedvelőit feljogosítja arra, hogy egy pohár habzóborral vagy pezsgővel koccintsanak az ilyenkor tipikus ételek fölött. Sunday brunchot otthon is tarthatunk, de a legjobb, ha ilyenkor keresünk egy helyet, ahol örömmel szolgálnak fel akár délután 16 óráig is reggelit.

Kevesen tudják, de a pezsgő egyébként sok-sok ételhez is remekül illik. Így ha eljutunk étterembe, érdemes a szokásos italok helyett egy üveg pezsgőt rendelni, és azt szétosztani a poharakba.