Konyha

A legjobb egészséges nasik fitneszőrültek ajánlásával

Hiába kezdünk bele új diétánkba és töltjük időnk nagy részét az edzőteremben, az édesség, a nassolás iránti vágy sokszor csak nagyon nehezen csillapítható – pláne télen. Még jó, hogy szinte mindent – igen, még a csokit is – ki lehet váltani valami egészséges rágcsálnivalóval.

Elég egy film, ami elé leülünk egyedül, a párunkkal vagy a barátainkkal, máris eszegetnénk valamit. Olvasni, pihenni is nehéz úgy, hogy a főétkezések között nem rágcsálunk el egy jó kis cukros müzliszeletet vagy legalább egy kocka – fél tábla… – csokit. Mégis hogy lehetne létezni nassolás nélkül? Sehogy. Nem is azzal van a baj, hogy ezt nem bírjuk abbahagyni, hanem azzal, amit ilyenkor magunkba tömünk. Az átlagos édesség ugyanis főleg finomított szénhidrátot tartalmaz, fehér cukrot, fehér lisztet, vitaminból pedig szinte alig valamit. A vércukorszintünk olyan magasra emelkedik, mint a torta tésztája a sütőben, hogy aztán össze is essen, mint egy elrontott piskóta, mi pedig ott ülünk a sütő előtt fél óra múlva is farkaséhesen.

Lehet sütizni, csak másképp

Szerencsére nem kötelező sütikkel, csokikkal vagy csipsszel tömni magunkat. Egyszerűen csak be kell szereznünk, vagy el kell készítenünk olyan finomságokat, amiket bűntudat nélkül eszegethetünk. Kezdetnek vegyük a bolti süteményeket, amik „járnak” a kávénk mellé. Drágák, tele vannak cukorral, fehér liszttel, és nem igazán csillapítják az éhségünket sem. Helyettük ugyanolyan jó illatú és ínycsiklandó édességeket készíthetünk otthon. Számtalan fitneszsüti létezik, ezerféle recept közül válogathatunk, csak annyi a lényeg, hogy használjunk teljes kiőrlésű vagy szénhidrátcsökkentett lisztet, egészséges cukorpótlót – a xilit a kelt tészták kivételével mindenhez ugyanúgy jó, mint a kristálycukor, és ugyanannyi kell is belőle –, és csempésszünk gyümölcsöket, vagy zöldségeket – például sárgarépát, sütőtököt – is a tésztába.

Fotó: iStock.com/AlexeyBorodin

Fotó: iStock.com/AlexeyBorodin

Éljenek a fehérjék!

A fehérjéket sokkal tovább tart megemészteni, az aminosavakat lebontani, mint mondjuk a csipszben található szénhidrátokat. A fehérjék  a vércukorszintet sem kényszerítik meredek hullámvasútra, ráadásul belőlük épülnek fel az izmaink is. Ha fogyókúrázunk, nem az éhezés a megoldás – az éhezés sosem megoldás –, hanem az, hogy fehérjében gazdag nassolnivalókkal csillapítjuk az éhségünket. Többször keveset enni már csak amiatt is lényeges, hogy ne éhesen kezdjünk el edzeni, mert akár rosszul is lehetünk.

Proteines-csokis keksz

Már a neve is nyálcsorgatóan hangzik, mert van benne csoki, aki pedig paleodiétát követ, azért fog neki örülni, mert nincs benne gabona – ám annál több fehérje! A hozzávalók nem átlagosak, de csak egyszer kell őket beszerezni nagyobb mennyiségben, utána a hűtőben sokáig elállnak. Szóval szükségünk lesz egy csészényi mandulavajra, fél csészényi növényi alapú fehérjeporra – lehet kapni csokis ízesítésűt is… –, egyharmad csészényi kókuszvirágcukorra, egy tojásra és csokidarabkákra (azért ne vigyük túlzásba!). A sütiket nyugodtan tárolhatjuk egy zacskóban a mélyhűtőben is, és amikor szükségünk van rá, kiolvasztunk egyet-egyet.

Pörkölt csicseriborsó

A csicseriborsó nemcsak jól néz ki, de laktató, rostokban és fehérjékben gazdag, egészséges rágcsálnivaló is. Egyszerűen ízletessé varázsolhatjuk, ha egy kis olajjal és fűszerekkel összeforgatjuk, majd serpenyőben megpirítjuk. Ha száraz alapanyaggal dolgozunk, áztassuk be egy éjszakára, és másnap könnyen le tudjuk dörzsölni a héjat. Ezután csepegtessük le őket, és mehetnek a fűszeres olajba. Konzerv esetén még ennyi tennivalónk sincs.

Fotó: iStock.com/Denis_Vermenko

Fotó: iStock.com/Denis_Vermenko

Mandula és diófélék

Eltelítenek, gazdagok magnéziumban, kalciumban, más ásványi anyagokban, szebbé teszik a bőrünket, és gazdagok fehérjében is. Egy maréknyi mandula, dió vagy mogyoró garantáltan csillapítja az éhségünket, ráadásul jó sokáig lehet rajtuk rágódni, és tényleg gond nélkül bárhová magunkkal vihetjük.

Fagyasztott joghurt

Ha rákattantunk a jégkrémre, és ez a legjobb barátunk, nem kell lemondanunk róla, csak lecserélni egészségesebb változatra. A fagyasztott joghurt pont ilyen, főleg akkor, ha natúr joghurt, gyümölcsök, cukorpótló és egy kis fehérjepor segítségével magunknak keverjük össze. Bármilyen gyümölccsel kombinálhatjuk, amit épp otthon találunk, ha fagyasztott, akkor még jobb, csak össze kell turmixolnunk a joghurttal. Ha friss gyümölcssel és joghurttal dolgozunk, jégkockákkal együtt turmixoljuk össze, és jégkockatartókban tároljuk a mélyhűtőben!