Konyha

Ét, tej, fehér és töltött, avagy a csoki ezer arca

Egészen pontosan nyolcféle csokoládét gyűjtöttek össze a szakemberek, hogy megmutassák, melyikre mi jellemző, mire figyeljünk a vásárlása közben. Manapság ugyanis a boltok polcain nagy választékkal találkozhatunk, már ami a csokoládét illeti, azonban nem minden csoki egyforma. Vagyis nem árt tisztában lenni azzal, hogy az egyes elnevezések mit jelenthetnek.

Csokoládé (étcsokoládé)

Ez a termék kakaótermékekből és cukrokból készül. Legalább 35 százalék az összes kakaószárazanyag-tartalma, amiből legalább 18 százalék a kakaóvaj és 14 százalék a zsírmentes kakaó szárazanyag – tudtuk meg a NÉBIH Szupermenta oldaláról.

A szakemberek szerint az étcsokoládénak három alkategóriáját is megkülönböztetjük: lehet csokoládédara vagy csokoládépehely, mártócsokoládé és gianduja csokoládé (ez utóbbi egy olyan termék, ami legalább 32 százalék összes kakaó szárazanyagot tartalmaz, és ebből a zsírmentes kakaószárazanyag-tartalom legalább 8 százalék, másrészt 20–40 százalék finoman aprított török mogyorót tartalmaz). Tartalmazhat még sűrített tejet és/vagy tej szárazanyagot, valamint mandulaféléket és más diófajtákat.

Fotó: Unsplash/ Michał Grosicki

Fotó: Unsplash/ Michał Grosicki

Tejcsokoládé

Ez a termék kakaótermékekből, cukrokból és tejből vagy tejtermékekből áll, valamint tartalmaz legalább 25 százalék összes kakaó szárazanyagot, 14 százalék tej szárazanyagot (ez lehet részben vagy teljesen dehidratált teljes tej, félig vagy teljesen fölözött tej, tejszín vagy részben, illetve teljesen dehidratált tejszín, vaj vagy tejzsír). Valamint összetevői között legalább 2,5 százalék zsírmentes kakaó szárazanyag és legalább 3,5 százalék tejzsír található, az összes zsírtartalma pedig legalább 25 százalék.

Ebben az esetben is megkülönböztetünk tejcsokoládédarát vagy tejcsokoládépelyhet, mártótejcsokoládét és gianduja mogyorós tejcsokoládét. Sőt, ha a megnevezésben a „tej” szó helyett „tejszín” vagy „sovány tej” olvasható, akkor a termék tejzsírtartalma előbbinél legalább 5,5 százalék, utóbbinál legfeljebb 1 százalék lehet – magyarázzák a szakemberek.

Háztartási tejcsokoládé (’family milk chocolate’)

Erről a termékről már kevesebbet hallhatunk. Olyan csokiról van szó, mely kakaótermékekből, cukrokból és tejtermékekből készül. Tartalmaz legalább 20 százalék összes kakaó szárazanyagot, legalább 20 százalék tej szárazanyagot, legalább 2,5 százalék zsírmentes kakaó szárazanyagot, legalább 5 százalék tejzsírt, az összes zsírja pedig legalább 25 százalék.

Fotó: Unsplash/ Michał Grosicki

Fotó: Unsplash/ Michał Grosicki

Fehér csokoládé

Sokak kedvence, a csoki fehér változata olyan termék, amely kakaóvajból, tejből vagy tejtermékekből és cukrokból készül. Legalább 20 százalék kakaóvajat és legalább 14 százalék tej szárazanyagot tartalmaz. Ez utóbbi lehet például teljes tej, fölözött tej, tejszín, vaj vagy tejzsír. A tejzsír legalább 3,5 százalék a fehér csokiban.

Töltött csokoládé (’filled chocolate’)

A töltött csokikban közös, hogy külső részük az előző négy kategória valamelyikéből áll. A külső csokoládéburok a termék összes tömegének legalább negyede. Viszont a megnevezés nem használható olyan termékekre, amelyek tölteléke sütőipari termék, cukrászsütemény, keksz vagy jégkrém.

Asztali csokoládé (’chocolate a la taza’)

Olyan, az unió néhány tagállamában gyártott hagyományos termék, amely kakaótermékekből, cukrokból és lisztből vagy búza-, rizs- vagy kukoricakeményítőből készül. Legalább 35 százalék összes kakaó szárazanyagot tartalmaz, ebből legalább 18 százalék a kakaóvaj és legalább 14 százalék a zsírmentes kakaó szárazanyag. A liszt vagy keményítő aránya nem lehet magasabb, mint 8 százalék.

Háztartási asztali csokoládé (’chocolate familiar a la taza’)

Ez a termék annyiban különbözik a sima asztali csokoládétól, hogy összes kakaószárazanyag-tartalma alacsonyabb (legalább 30%), zsírmentes kakaó szárazanyagból legalább 12 százalékot tartalmaz, és legfeljebb 18 százalék a liszt vagy a keményítő benne.

Praliné, falatnyi csokoládé

Olyan „falatnyi” nagyságú termék, amely töltött csokoládé vagy tömör csokoládé, vagy az 1., 2., 3., 4. kategóriába tartozó csokik és más élelmiszerek kombinációja vagy keveréke. Feltétel viszont, hogy a csokoládé a termék összes tömegének legalább negyedét teszi ki.