Csodáljuk meg az ételt
Amikor egészséges étel kerül a tányérunkra, mielőtt megennénk, csodáljuk meg a színeit, a formáját, és finoman fedezzük fel textúráját – leljük örömünket minden falatban, és gondoljunk arra, hogy az mind energiává, életerővé válik bennünk.
Válogassunk szezonális ételeket
Törekedjünk arra, hogy mindig az aktuális szezonnak megfelelően étkezzünk, és lehetőleg frissen szerezzük be az ételeket. Hetente járjunk el a piacra, hiszen az ottani élelmiszerek nem csupán finomabbak, de valószínűleg egészségesebbek is.
Fotó:Pexels/CC0 License
Gyakoroljunk hálát
Minden étkezés (vagy nassolás) előtt szánjunk rá 1-2 percet, hogy hálát gyakoroljunk. Hangosan is kimondhatjuk köszönetünket, de az is elég, ha csak magunkban gondolunk rá. A hála pozitív érzések sorozatát indítja el bennünk, és segítségével sokkal jobban élvezzük majd magát az ételt.
Lassítsunk le
Együnk lassan, nyugodtan. Ehhez segítséget jelenthet, ha például evőpálcikával vagy nem a domináns kezünkkel eszünk. Ízleljünk, rágjunk meg rendesen minden falatot, így elkerülhetjük a túlevést és a puffadást is.
Nyugodt körülmények között együnk
Az étkezések legyenek nyugodt „szertartások” – üljünk asztalhoz, kényelmesen készítsük elő a fogást, és kerüljünk el minden zavaró tényezőt (telefont, laptopot, újságot). Amikor eszünk, 100%-ban adjuk át magunkat az élménynek.
Használjuk az étvágyskálát
A tudatos étkezésben nagy segítség lehet, ha egy 1-től 10-ig terjedő étvágyskálában osztályozzuk, mikor mennyire vagyunk éhesek. Az 1-es szám a farkaséhséget jelöli, míg a 10-es azt, amikor már kipukkadásig tele vagyunk. Ha például kb. 3-as erősségen állunk, együnk valami könnyűt, és álljunk meg, ha már elértük a 6-os szintet.