Konyha

A konyha veszélyes hely...

Több baleset történik otthon, a négy fal között, mint az utcákon, pedig egy kis óvatosággal valószínűleg elkerülhetőek lennének a vágási, égési sérülések, zúzódások. Persze valahogy mindig rossz helyen van az az ágyláb, az a forró lábas vagy az a kisujj...

Én például rendszeresen lefejelem a nyitva hagyott konyhaszekrényajtót, nekimegyek az ágy sarkának, a kislábujjam pedig szerintem már teljesen érzéketlen… De az egész családunkra jellemző ez az ügyetlenség. A nővérem egyszer olyan hevesen szeletelte a hagymát, hogy a kés egy óvatlan pillanatban a húsában landolt – de nem akárhogy, szinte csontig hatolt… Majdnem elájult, a párja be is vitte az ügyeletre, ahol tetanuszt kapott. Apukám pedig még nálam is türelmetlenebb, egyszer lazán benyúlt a fűnyíró még mozgásban lévő pengéi közé, mert valami követ felszedett a gép, vagy már nem is tudom az okot. A mutatóujjának begyét majdnem ott is hagyta, csak a szentlélek tartotta a helyén, vissza kellett varrni.

Fotó: iStock.com/ EikeLeppert

Fotó: iStock.com/ EikeLeppert

Hasonló horrorisztikus sztorikért persze kolléganőimnek sem kell a szomszédba menni.

Szerzőnk, Zsófi nem kíméli magát: „Mivel fával fűtünk, ezért a kezem állandóan tele van égési sérülésekkel, szálkákkal, és az sem kellemes élmény, amikor az ember ráejt egy nagy hasáb fát a lábfejére, amin persze nincs cipő, csak kinti papucs. A megoldás egy jó minőségű munkavédelmi kesztyű és acélbetétes bakancs viselése lenne. Egyszer egy kipattanó szikra majdnem a hajamat is felgyújtotta, és akkor még nem beszéltünk a füstmérgezés veszélyéről… Késsel is persze gyakran vágom el a kezem, de ez már szinte nem is baleset, hanem a főzés-szeletelés egyik átlagkövetkezménye. Egyik ismerősöm viszont a botmixer pengéit igazgatta, amikor véletlenül a másik kezével bekapcsolta a készüléket, na neki is spriccelt a vér az ujjából, de olyan látványosan, hogy ott helyben el is ájult, a férje vitte be a kórházba – még jó, hogy otthon volt éppen. Takarításkor estem már át a teli felmosóvödrön, nem nagy élmény feltápászkodás közben azt látni, hogy önti el a koszos víz a padlót.”

Hírszerkesztőnk, Niki már tanult a korábbi esetekből: „Én nagyon ügyetlen vagyok, mindig elvágom/beütöm valamimet, ezért a konyhában általában nagyon figyelek, viszonylag kevés az ilyen baleset. Egyszer robbantottam tojást, de ott is csak a plafonnak lett baja, nekem nem (a gázon felejtettem egy jó félórára, ilyenkor nem túlfő, hanem szó szerint felrobban). Már-már mániákusan figyelek mindenre, hogy kihúzzam, kikapcsoljam, jól fogjam, becsukjam, mert ismerem magam, és tudom, hogy fél perc alatt felgyújtom a lakást, ha nem vagyok extrán óvatos.”

Fotó: iStock.com/AndreyPopov

Fotó: iStock.com/AndreyPopov

Szenior szerkesztőnk, Judit kisfiáért aggódhat nap mint nap: „Én azért szerencsére tudok vigyázni magamra, pár karcoláson és apróbb égési sérülésen kívül szinte semmi nagyobb baj nem történt még velem otthon. Múltkor azonban a fiam hozzányúlt valami nagyon forró edényhez, és megégette a mutatóujját. Persze elláttuk azonnal, de sírt sokáig, én nagyon sajnáltam, és kicsúszott a számon, hogy bárcsak velem történt volna ez, nem pedig vele. Ez aztán annyira megtetszett neki, hogy azóta is mondogatja, ha valamije fáj vagy beüti, hogy bárcsak neked fájna, anya! Hát kösz…”

Hírszerkesztőnknek, Krisztának a megelszendvicssütővel gyűlt meg a baja: „Egy emlékezetes balesetem volt, ami szerencsére nem végződött személyi sérüléssel. Még gimis voltam, amikor melegszendvicset akartam készíteni magamnak, és ahogy összecsuktam a sütőt, a kábelt is sikerült belecsuknom. A biztosíték azonnal lecsapta az áramot, én meg ott álltam, és nem értettem, mi történt. Aztán amikor elkezdtem megvizsgálni a körülményeket, láttam, hogy a kábel szétégett, és az okozta a váratlan áramszünetet. Szerencsére nem volt tűz vagy ilyesmi, elég gyorsan reagált a rendszer. És igen, amint ismét volt áram a házban, megcsináltam a melegszendvicsemet.”

A témával bővebben foglalkozik a Ridikül mai adása, amelynek címe: Égető élmények, törékeny női csontok. A stúdióban beszélget Oszvald Marika, Béres Alexandra, dr. Boros-Gyevi Márta és meglepetés-férfivendégünk.

A tegnapi adást ezen a linken nézhetjük vissza.