Konyha

Unjuk már a csirkét? Ezekkel a receptekkel biztosan nem fogjuk!

A csirke az egyik legegészségesebb húsfajta, amit ehetünk – tele van fehérjével, viszonylag alacsony a kalóriatartalma, és nem mellesleg nagyon finom. De egy idő után kicsit unalmas is lehet, ha nem tudjuk, hogyan dobjuk fel a recepteket, hiszen ki akarná minden egyes héten ugyanazt a sült csirkemellet enni? Az ilyen helyzeteken segítünk mi most ezekkel az egyszerű, de nagyszerű receptekkel.

Hagymás-joghurtos csirkemell sajttal

Azért ezzel a recepttel kezdem a felsorolást, mert egy családi hagyomány, minden ünnepkor ezt sütjük – és még nem találkoztunk olyan emberrel, aki ne lett volna oda érte. Ha a görög joghurtot tejföllel helyettesítjük, kicsit gazdagabb ízélményt kapunk, de a kalóriamennyiséget kicsit megdobja a csere.

Hozzávalók:

  • két nagy csirkemell
  • só és bors
  • oregánó
  • petrezselyem (lehetőség szerint friss)
  • egy nagy doboz görög joghurt
  • fokhagymakrém
  • 20 dkg gouda sajt

Elkészítés:

A két nagy csirkemellet közepesen vékony szeletekre vágunk, minimális fűszerezéssel ízesítjük (só, bors, esetleg egy kis oregánó), majd kókuszzsíron megsütjük. Egy tepsit kibélelünk sütőpapírrral, ráterítjük a csirkemelleket, majd hagyjuk őket kicsit hűlni. Közben a nagy dobozos görög joghurtot (amit helyettesíthetünk tejföllel is) összekeverjük a két kiskanálnyi fokhagymakrémmel, majd hozzáadjuk a frissen vágott petrezselymet. Ha nincs lehetőségünk friss petrezselymet használni, a szárított is megteszi.

Az egész masszát ráöntjük a csirkemellekre, és egyformán eldolgozzuk. Ráreszeljük a sajtot, majd betesszük a 180 Celsius-fokos sütőbe, addig, amíg rá nem pirul.

Magvas sült csirkemell

A mogyoró és a fenyőmag igazán különleges ízt ad a csirkemellnek, ha szeretjük a keleti konyha ízeit, egy kis szójaszósszal megbolondíthatjuk a kész ételt. De a szósz nélkül is tökéletes egészséges, mégis finom ebéd vagy vacsora válhat belőle.

Hozzávalók:

  • fél kilogramm csirkemell
  • 2 evőkanál kókuszolaj
  • egy nagy marék pörkölt, sós földimogyoró
  • 15 gramm fenyőmag
  • ízlés szerinti fűszersó

Elkészítés:

Mi sem egyszerűbb: A csirkemellet kockázzuk fel, öntsük le egy evőkanál kókuszolajjal, adjuk hozzá a magvakat, majd fűszerezzük meg. Lassú tűzön süssük a másik evőkanál kókuszolaj segítségével egy serpenyőben addig, amíg aranysárga nem lesz. A legfinomabb akkor lesz, ha rizzsel tálaljuk, de bulgurral is tökéletesen illik az íze.

Spenótos-citromos csirkemell

Ez a fogás kifejezetten egészséges, hiszen spenótot és paradicsomot is tartalmaz, amelyek mindegyike rengeteg vitamint hordoz magában. A citrom pedig remek anyagcsere-gyorsító, így ha ezt az ételt készítjük el, biztosak lehetünk benne, hogy a testünk meghálálja majd a gondoskodást. A legjobb eredmény érdekében olyan szárított paradicsomot válasszunk, amelyet olajban tettek el, vagy használhatunk koktélparadicsomot is ízlés szerint.

Hozzávalók:

  • fél kilogramm csirkemell
  • 25 dkg spenót
  • mozzarella ízlés szerint
  • 1 evőkanál vaj
  • 1 evőkanál kókuszolaj
  • 5-6 szárított paradicsom
  • fél citrom

Elkészítés:

A húst felkockázzuk, hozzáadunk sót és borsot, majd serpenyőben vaj és olívaolaj segítségével megsütjük. Minimálisra vesszük a lángot alatta, amíg egy kicsit sós vízben ráfőzünk a spenótra, éppen csak annyira, hogy összeessenek a friss levelek. Csíkokra vágjuk a szárított paradicsomot, majd a spenóttal együtt a csirkére tesszük. Közepes lángon tovább sütjük a spenótot, a paradicsomot és a csirkét, majd mikor már majdnem készen van, ráöntjük a felkockázott mozzarellát is. A legvégén rácsavarjuk a fél citrom levét, és rizsen vagy bulguron tálaljuk.

 

Fotó: Kerepeczki Anna

Fotó: Kerepeczki Anna

Mióta az eszemet tudom, történeteket találok ki és írok le, ezért a kezdetektől egyértelmű volt, hogy milyen pályát válasszak magamnak. Sok témában kipróbáltam már magam, a tudomány és az egészséges életmód az, ami hosszabb távon velem is maradt. Kávéfüggő vagyok, imádok mozogni, ugyanennyire enni is, és újabban fotózok – közepes szinten, de legalább nagyon lelkesen.