Konyha

A füge lesz a 2018-as év íze

A svájci íz- és illatspecialista vállalat, a Firmenich szerint a 2018-as év íze hivatalosan is a füge lesz – mi nem tudtuk, hogy ilyen van, de nagyon örülünk neki, hogy pont a fügére esett a választás, hiszen ez egy igazi szupergyümölcs a maga módján. De mit is kell tudni róla?

A füge az egyik legédesebb gyümölcs, létezik belőle fehér, fekete és vörös is. Szerencsére nemcsak finom, hanem nagyon egészséges is: van benne A-vitamin, B1- és B2-vitamin, különböző antioxidánsok és omega zsírsavak. Jó a rossz lehelet ellen, hatásos lehet kiegészítő kúraként a vesekövek ellen, pakolásként pedig jótékony hatással lehet a pattanásos arcbőrre. Káliumtartalma magas, és sok benne a kalcium is, ami jót tesz a csontoknak. Ráadásul, mivel magas rosttartalmú, a székrekedésre is kiváló ellenszer lehet.

Freepik.com/valeria_aksakov

Freepik.com/valeria_aksakov

Na de hogyan lesz valamiből egyszer csak az év íze? A Firmenich vállalat úgy választja ki minden évben a győztest, hogy milyen nemzetközi trendek mutatkoznak a gasztronómia területén. A cég szakértői megfigyelték, hogy a füge ízesítésű termékek száma 80 százalékkal növekedett 2012 és 2016 között, a lelkesedés pedig nem csökken. A dolgozók azt várják, hogy a mostani termékek után megjelennek majd a fügés joghurtok, teák, energiaitalok és rágógumik is.

A szakértők szerint a füge nagy előnye, hogy rendkívül sokféleképpen fogyasztható, ráadásul nagyon jól illik a sós ételekhez, így például a húsételek kitűnő kiegészítője lehet. Ráadásul kifejezetten egészséges is, hiszen a mediterrán étrend tagja, ennek pedig nagy sikere volt az elmúlt néhány évben, ez a tendencia pedig folytatódni is fog.

Így hát ne lepődjünk meg, ha az előrejelzések szerint egyre több fügés étellel találkozunk majd – ez nem véletlen, hiszen 2018-ban minden erről a gyümölcsről fog majd szólni.