Konyha

Lusta lányok konyhája: grillsajtos szendvics fogyókúrás módra

A karfiol Isten ajándéka az embernek – legalábbis annak, aki fogyókúrázik, vagy egyszerűen csak egészségesebben szeretne élni. Azért állítunk ilyet, mert ezzel a zöldséggel tökéletes kenyérhelyettesítőt készíthetünk, amelyből akár még pizzaalap is lehet. Vagy, ahogyan ez a recept is mutatja, egy szénhidrátszegény grillsajtos szendvics alapja.

A grillsajt a világ egyik legfinomabb étele, de sajnos szendvicsben elkészítve már kicsit kiveri a kalóriabiztosítékot. Bár ezzel a recepttel a sajt maga nem lesz sem zsír-, sem kalóriaszegény, azért a szénhidrát kiiktatásával és egy kis karfiol beépítésével készíthetünk belőle nagyjából egészséges nassolnivalót. Ennyi pedig elég is ahhoz, hogy imádjuk!

https://www.instagram.com/p/BbxIs_FnzxI/?tagged=grilledcheesesandwich

Hozzávalók:

  • egy közepes karfiol
  • egy nagy tojás
  • fél csésze reszelt parmezán
  • egy evőkanálnyi olasz fűszerkeverék
  • 2 vastag grillsajtszelet

Elkészítés:

Melegítsük a sütőt elő 230 Celsius-fokra. Daraboljuk fel a karfiolt akkorára, hogy fél rizsszemnyi morzsákat kapjunk – ha van zöldségaprítónk, itt most hatalmas segítség lehet. Ha nincs… hát akkor egy kicsit időigényes munka lesz, de megéri! Egy mikrózható tálban két percig melegítsük, majd kavarjuk meg. Ezután újabb 3 perces mikrózás következik, keverés, majd 5 perces mikrózás, keverés, és újabb 5 perc a mikrohullámú sütőben. Ezt azért végezzük így, hogy a karfiol megfelelően kiszáradjon – ha minden igaz, ilyenkorra már inkább morzsásnak kell lennie, mint masszának.

Várjuk meg, amíg a zöldségmorzsák kihűlnek, és adjuk hozzájuk a sajtot és a fűszerkeveréket. Keverjük hozzá a tojást, majd osszuk négy egyenlő részre a masszát, és egy sütőpapírra nagyjából kenyérszelet nagyságú téglalapokat készítsünk belőlük. Tegyük be a sütőbe.

15-18 perc alatt megsül aranybarnára, ekkor vegyük ki, és készítsük el a grillsajtszendvicset – magyarán, tegyük be két karfiollapka közé a sajtot. Tegyük vissza a sütőbe, majd addig süssük, amíg a sajt olvadni nem kezd.

Az ízélmény garantált, és szinte észre sem vesszük, hogy nem kenyérrel készítettük a szendvicset. Képet ide kattintva találhatunk az egészséges változatról.