Konyha

Nem ettünk meg mindent? – Mentsük meg, mentsük át szűkösebb napokra

Ismerős a helyzet: sok a maradék, különösen az ünnepek idején, kidobni sajnáljuk, újrafelhasználásra ötletünk nincs, különben is úgy unja már a család a töltött káposztát.

Mi is unjuk, a szagát se bírjuk, és az anyukák azok, akik jellemzően beáldozzák magukat és eszik két hétig a maradék töltött káposztát, kiszáradt bejglit, kókuszkockát. Pedig a legtöbb ünnep környéki fogás fagyasztható – igen, a halászlé is, a töltött káposzta is, még a bejgli is, bár ez utóbbit érdemes még viszonylag friss állapotban fagyasztani. Sőt, nem baj, ha már az ünnep megkezdésekor csak annyit teszünk a sütistálcára, amennyit nagyjából egy-két nap alatt el is fogyaszt a család, és ha van még rá igény, akkor csak előveszünk egy újabb adagot. Mert szobahőmérsékleten pár óra alatt szépen kienged, rámelegíteni se kell. El is fog fogyni apránként. Tényleg apránként.

Fotó: iSttock.com/ShootingRichard

Fotó: iSttock.com/ShootingRichard

A túlterített asztalról kevesebbet eszünk

Azt figyeltük meg, ha sok minden van szem előtt, ha dugig van az asztal, kisebb a fogyasztás. Mondjuk a franc se érti ezt, de mindannyian háziasszonyok is vagyunk itt a szerkesztőségben, és mindannyian ezt tapasztaljuk: ha sok mindent terítünk, kínálunk, már a szem jóllakik, több lesz a maradék, a „már nem kívánom”, a „hú, már degeszre ettem magam”, az „anya, hagyjál már” válaszok a szíves unszolásra.

Egy forrásból táplálkozunk

Nemcsak anyaként, nemcsak háziasszonyként, de tudatos emberként is bánt már sokunkat az élelmiszerekkel való pazarló bánásmód. El kellett telnie néhány évnek, mire az „afrikai gyerekek bezzeg éheznek” igazsága elért a szívhez, mire a szegény kontinenstől  függetlenül (vagy éppen pont azzal szorosan), de ráébredtünk összefüggésekre, például arra, hogy ez az egy bolygónk van, egy forrásból táplálkozunk, és ha a mi életidőnkben pazarlóan bánunk élelmiszerkészleteinkkel, annak lesznek negatív hatásai. Ránk is visszahat, vagy ha nem közvetlenül ránk, akkor majd a leszármazottjainkra. Hogy ez az idő messze van és mi köze van mindennek a kiszáradt karácsonyi bejglivéghez? Nagyon is sok. Minden kidobott falat étellel valaki más szájától vonunk el ennivalót, és ez több, mint ostoba kis vétek.

Fotó: iStock.com/marekuliasz

Fotó: iStock.com/marekuliasz

Használjunk fel minden morzsát

Éppen ezért minimum karácsonykor (de inkább az év minden napján) figyelnünk kell, takarékoskodnunk, beosztani és a lehető legoptimálisabb módon tartalékolnunk, vagy újrafelhasználnunk, tényleg minden morzsát.

  • A legegyszerűbb a fagyasztás, ahogy említettük, ügyesen porciózva, akkora adagokra osztva vagy már eleve az ételt, ami a család egy-egy étkezésére elegendő, vagy utólag, a maradékot kell lefagyasztani.
  • Mi hiszünk a segítségnyújtásban is, így ha van a szemünk előtt olyan ember, akiről tudjuk, szüksége van élelmiszerre – akkor gondos és gusztusos csomagolás után a még felhasználható élelmiszereket vigyük el hozzá. Fontos, hogy egy-egy adagot csomagoljunk, hiszen szinte biztos, hogy nincs módja egészséges módon tárolni az esetleg romlásra hajlamos élelmiszereket. Nagyobb adagot csak süteményből vagy olyan fogásból adományozzunk, amely garantáltan ehető marad még egy-két napig.
  • Újra is gondolhatjuk a maradék élelmiszereket. A töltött káposzta ugyan szerintünk töltött káposzta  marad, akkor is, ha vízzel öntjük fel, répát, petrezselymet karikázunk bele és felfőzzük levesnek… mert az nem olyan nagy változás, kicsit önbecsapásnak is tűnik, de ha marad kis sült hús, abból egészen biztosan lehet salátába csipkedni, vagy tölteléknek felhasználni, esetleg fasírozottba darálni. Míg a kiszáradt, háromnapos sült sertéscombot már nem szívesen tálalnák fel újra.
  • De újragondolhatjuk a maradék krumplipüré sorsát – az is mehet töltelékbe, vagy süthetünk pogácsát is belőle, esetleg lepirított hagymával mehet a krumplis tésztára.
  • A száraz piskóta remek kókuszgolyó, diósbomba alap.
  • Pár kanál marhapörköltből, friss zöldségekkel, krumplival (maradék krumplipüréből) gazdagítva fantasztikus leves főzhető, esetleg ledarálva pizza tetejére mehet, vagy egy marék spagetti tetejére gyors vacsorának is elképzelhető.
  • A majonézes krumplit se hagyjuk megromlani, remek rakottas készíthető belőle, ha alapként használjuk ledarált zöldségek, kevés darált hús alá. Egy marék kiszáradt sajtot szórhatunk a tetejére és kész is van a család ebédje. Senki nem mondja majd meg, hogy milyen maradékokból dobtuk össze.

Természetesen nagyon fontos, hogy tényleg csak olyan maradékokkal „játsszunk”, amelyek felhasználhatók, egészségesek és nemcsak finomak, de szemre is mutatós fogásokat tudunk belőlük készíteni. Egyébként nincs értelme. Mert akkor ott marad a maradék maradékának a maradéka is.