Konyha

Mire figyeljünk, ha mákos bejglit vásárolunk?

Mi már szinte érezzük a friss mákos bejgli illatát, de az apró, fekete szemű összetevőt még számtalan fogáshoz felhasználhatjuk az ünnepek alkalmával. De mire figyeljünk a mák, illetve a mákos bejgli vásárlásakor? A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Ételt csak okosan! nevű ismeretterjesztő blogján összegyűjtötte a legfontosabb tudnivalókat.

A mák a magyar konyha hagyományos és kifejezetten fontos alapanyaga. Ilyen mennyiségben, mint hazánkban, a világon sehol sem fogyasztják, legfeljebb a környékbeli országok egyes területein, a magyar konyha bizonyos elmeinek átvételével. A mák főleg karácsony közeledtével juthat eszünkbe gyakran, hiszen nagy tempóban száguld felénk a bejgliszezon.

Fotó: iStock.com/alicjane

Fotó: iStock.com/alicjane

Amennyiben otthon készítjük a bejglit, nem árt, ha a mákszemeket vízbe öntve, váltott vízben többször átmossuk, és a tetejéről minden alkalommal leöntjük az ott úszó szennyeződést, majd egy textilen szétterítve hagyjuk megszáradni. Így gyakorlatilag teljesen megtisztíthatjuk a mákszemeket az alkaloidaszennyezést okozó törmeléktől, portól.

Mire figyeljünk bejglivásárlásnál?

Megvásárlás előtt ellenőrizzük a csomagolás és a termék épségét, szakadt csomagolású vagy érezhetően, illetve láthatóan töredezett bejglit ne vegyünk meg. A csomagoláson mindig ellenőrizzük a minőségmegőrzési időt. Az összetevők között nézzük meg, miből áll a bejgli, pl. a 40%-nál kevesebb tölteléket tartalmazó bejgli biztosan nem felel meg a jogszabályokban leírtaknak. Figyeljünk arra, hogy az előállításához felhasznált alapanyagok nem tartoznak az olcsóbb termékekhez (pl. gesztenye, dió, szárított gyümölcsök), ezért a túlságosan alacsony ár gyanúra adhat okot a termék minőségével kapcsolatban.