Konyha

Varázslatos gyömbér: kekszekhez és húsokhoz is kiváló fűszer

A gyömbér jótékony, gyógyító hatása közismert, a hideg, például téli időszakban szívesen iszunk gyömbéres teát, és az angolszászok gyömbéres kekszei is népszerűek. Emellett a fogyókúrás étrendünkbe is nyugodtan beiktathatjuk, hiszen segíthet leadni a kilókat. Ezenkívül pedig nemcsak süteményeket, de például különféle húsokat is ízesíthetünk vele.

A gyömbér gyökerének közismert jótékony, gyógyító hatása. Ez a sajátos illattal és csípős, kesernyés ízzel rendelkező fűszert kitűnő gyomorerősítő, étvágyjavító, emésztést elősegítő hatása miatt sokan kedvelik. A gyökérgumóját nyersen is felhasználják, ilyenkor előbb meg kell hámozni – a Wikipédia szerint.

A gyömbér ugyanakkor bizonyítottan csökkenti a hányingert és segíthet az utazási betegség megelőzésében. Ezek mellett tradicionálisan használják egyéb emésztőrendszeri panaszok enyhítésére is, mint például hasi görcsök vagy puffadás ellen. A gyömbér csökkenti a koleszterinszintet, illetve antioxidáns tulajdonságokkal is bír. Segít kordában tartani a vércukorszintet, növeli az inzulin hatékonyságát. Az arra érzékenyek azonban óvatosan fogyasszák, és ha bizonytalanok vagyunk a fogyasztását illetően, érdemes lehet kikérni szakember véleményét.

Fotó: iStock.com/NopadolUengbunchoo

Fotó: iStock.com/NopadolUengbunchoo

A gyömbér a konyhában

A gyömbért nem csak tea formájában fogyaszthatjuk. Levesek, főzelékek, szószok, húsételek, mártások, sütemények, forralt bor, likőrök, pálinkák, keleti ételek kiváló ízesítője, de frissítő italokba is csempészhetünk egy keveset belőle. Az ételeket csak a főzés utolsó fázisában ízesítjük vele, így kiemeli, teltebbé teszi az ízeket. Intenzív aromája miatt óvatosan kell adagolni, mert ha túl sokat teszünk belőle az ételbe, a gyömbér kesernyés ízt ad neki.

Gyömbéres keksz

Hozzávalók

  • 15 dkg margarin vagy vaj
  • 10 dkg barna cukor
  • 22 dkg finomliszt
  • 1 db tojás
  • 5 cm reszelt gyömbér
  • 1/2 csomag sütőpor

Elkészítés

Dolgozzuk össze a vajat, a tojást, a lereszelt gyömbért és a cukrot, majd adjuk hozzá a lisztet és a sütőport. Kézzel gyúrjuk össze a tésztát. Ha szükséges, adjunk hozzá még lisztet. Fóliába csomagolva tegyük a hűtőbe legalább 12 órára.

Vagyük ki a hűtőből, és nyújtsuk ki körülbelül félcentis vastagságúra, majd formával vágjuk ki a kekszeket, és tegyük kivajazott tepsibe. A tetejükre szórhatunk egy kevés barna cukrot.

180 fokon körülbelül 10 perc alatt megsütjük (figyeljünk, hogy ne égjen meg!), majd tálcára tesszük.

Fotó: iStock.com/bhofack2

Fotó: iStock.com/bhofack2

Gyömbéres-mézes csirkemell

Hozzávalók

  • 1/2 kiló csirkemellfilé
  • 2 gerezd apróra vágott fokhagyma
  • 1 tk. reszelt gyömbér
  • 1 tk. szezámmag
  • 1 tk. narancshéj
  • méz
  • só és bors ízlés szerint

Elkészítés

A fokhagymát, a gyömbért, a narancshéjat és a mézet összekeverjük. A csirkemellet szeletekre vágjuk, majd alaposan megkenjük a mézes-gyömbéres szósszal. Pihentessük a hűtőben a hússzeleteket körülbelül 20 percig.

Forró olajon süssük meg a húst (mindkét oldalát), majd amikor kész van, öntsük rá a maradék szószt, és főzzük még néhány percig. Végül az olajban pirítsuk meg a szezámmagot, és locsoljuk meg vele az elkészült húsokat. Rizzsel tálaljuk.

Kandírozott gyömbér

Hozzávalók

  • 40 dkg gyömbér
  • 1 és 1/2 bögre barna cukor
  • víz

Elkészítés

A gyömbért megpucoljuk és feldaraboljuk.

Egy edényben megfőzünk egy bögre vizet és egy bögre barna cukrot, majd amikor elkészült a szirup, belekeverjük a gyömbérdarabkákat, és lassú tűzön majdnem egy órán keresztül főzzük, miközben gyakran megkeverjük, nehogy odaégjen.

Szűrőben alaposan lecsöpögtetjük a megfőtt, cukorral átitatott gyömbért, és megforgatjuk a maradék barna cukorban. Legalább egy napig száraz, hűvös helyen szárítjuk.