Konyha

Zselés, marcipános és kókuszos – így készül a szaloncukor otthon

A fára talán már nem olyan nagy divat felakasztani a szaloncukrot, de alatta egy kis tálban egyrészt jól mutatnak a színes és csillogó papírokba csomagolt bonbonok, másrészt szinte biztosak lehetünk benne, hogy észre sem vesszük, mégis el fognak fogyni. Gondoljunk idén egy merészet, és készítsük el mi a kedvencünket! Zselés, marcipános és kókuszos – így készül a szaloncukor otthon.

A szaloncukor tipikus magyar édesség, állítólag sehol máshol a világban nem ismerik ezt a csokibevonatos, egyenként csomagolt cukorkát, amelyet hagyományosan a karácsonyfára akasztunk, annak díszítésére használjuk (és persze szépen lassan megeszegetjük). Mindenkinek megvan a kedvence, gyermekkorunk slágerízeit a mai napig keressük az üzletek polcain – több-kevesebb sikerrel.

Szaloncukor-történelem

A szaloncukor ősét (a fondant-cukrot) a franciák készítették el a 14. században, tőlük német bevándorló cukorműves mesterek közvetítésével, a 19. század első harmadában érkezett Magyarországra, majd vált népszerű karácsonyi édességgé és egyúttal a magyar karácsonyfák csillogó díszévé is. A szaloncukrot kezdetben kézzel készítették, de a 19. század végén megjelentek az első fondant-készítő gépek – a Wikipédia szerint.

„Jókai még szalonczukkedlinek nevezte a szaloncukrot, ugyanis a cukorka neve a német salonzuckerl szóból ered. 1891-ben jelent meg Hegyesi József magyar-franczia szakács és vállalkozó »A legújabb házi czukrászat« című kézikönyve, amelyben tizenhétféle szaloncukrot ír le, így pl.: szalon-ananász czukorkák, szaloncréme-bonbonok, szalon-marasquin-czukorkák, szalon-pisztácz-czukorkák.” (Wikipédia)

A legnevesebb cukrászdákban óriási mennyiségű szaloncukrot készítettek. A formákat átszitált rizslisztbe mártották, ezután öntötték a folyékony, főzött cukormasszát a mélyedésbe. A cukor megdermedése és megszáradása után csomagolták a szaloncukrot a szivárvány minden színében pompázó, csillogó sztaniolpapírba.

https://www.instagram.com/p/BcFn8MRl54B/?tagged=szaloncukor

https://www.instagram.com/p/BcmfmKcFTwZ/?tagged=szaloncukor

Zselés szaloncukor

Hozzávalók

  • 3 dl gyümölcslé (cukormentes, szűrt)
  • 8 tk. zselatin
  • 20 dkg étcsokoládé

Elkészítés

Melegítsük fel a gyümölcslevet, és keverjük el benne a zselatinport. Folyamatosan kevergetve forraljuk fel a zselét, majd még 5 percig forraljuk. Majd öntsük ki egy tepsibe vagy tálcára, és tegyük a hűtőbe legalább egy napra, hogy megszilárduljon, megkeményedjen. Vágjuk egyenlő nagyságú darabokra.

Olvasszuk meg a csokit, majd hagyjuk kihűlni, nehogy megolvadjon a belemártott zselé. A langyos csokiba egyesével mártsuk bele a zselédarabokat, majd tegyük tálcára a szaloncukrokat. Várjunk, amíg megdermednek, majd csomagoljuk be egyesével őket színes és csillogó papírba.

https://www.instagram.com/p/BcSCciwBrzJ/?tagged=szaloncukor

Marcipános szaloncukor

Hozzávalók

  • 20 dkg darált mandula
  • 15 dkg porcukor
  • 20 dkg étcsokoládé
  • víz

Elkészítés

Keverjük össze a mandulát a porcukorral, és annyi vizet adjunk hozzá, amennyi ahhoz kell, hogy jól össze tudjuk gyúrni a masszát. Nem baj, ha ragad, ne adjunk hozzá túl sok vizet! Tegyük hűtőbe a masszát, majd amikor kihűlt (körülbelül 1 óra), vegyük ki. A marcipán negyedéből készítsünk „kukacot”, amit egyenlő darabokra vágjunk fel. Majd jöhet a következő és a következő „kukac”. Közben olvasszuk fel a csokoládét, majd mártogassuk bele a marcipándarabokat. Várjuk meg, amíg kihűl, majd csomagolhatjuk is a szaloncukrokat!

https://www.instagram.com/p/BOmwD5Pg7qR/?tagged=szaloncukor

Kókuszos szaloncukor

Hozzávalók

  • 20 dkg kókuszreszelék
  • 20 dkg porcukor
  • 1 ek. zselatin
  • víz
  • kevés margarin
  • 20 dkg étcsokoládé

Elkészítés

A hozzávalókat gyúrjuk össze (kivéve az étcsokit), de ne használjunk sok vizet ennél a szaloncukornál se, csak annyit, amennyitől a massza összeáll. Amikor elkészül, tegyük hűtőbe, és várjuk meg, amíg kihűl. Amikor kihűlt, akkor a marcipános szaloncukorhoz hasonlóan készítsünk a masszából „kukacokat”, majd daraboljuk fel, és egyesével mártsuk azokat a megolvasztott étcsokiba.