Konyha

A zab dicsérete: a legegészségesebb zabkása, amit elkészíthetünk

A zab igazi szuperkaja, nem véletlenül szerepel minden egészséges étrend alapjaként. De mi jót tesz nekünk ez a gabonaféle, és hogyan a legegészségesebb elkészíteni?

A zab szakértők szerint olyan mértékben képes kielégíteni a tápanyagszükségleteinket, amihez semmilyen másfajta élelmiszer nem fogható. Igazi szuperkaja, és ráadásul nagyon laktat is, úgyhogy tényleg adu ász a diétában. Ez a leginkább fehérjedús gabonaféle emellett a lehető leghasznosabb formában tartalmazza a létfontosságú fehérjeépítő anyagokat is. Zsírsavat tartalmaz, ami hozzájárul a szív- és érrendszeri betegségek megelőzéséhez, és összetett szénhidrát, így lassan hasznosítja a szervezetünk a benne található tápanyagokat. Ezen kívül tartalmaz még többféle B-vitamint, kalciumot, magnéziumot és fitoösztrogént, amely bizonyítottan rákmegelőző hatású.

Fotó: iStock.com/Arx0nt

Fotó: iStock.com/Arx0nt

Persze ez a rengeteg jó hatása mit sem ér, ha fittyet hányunk az egészséges étrendre, és olyan ételekkel fogyasztjuk, amelyek károsak a szervezetünkre. A zabkása például tökéletes választás reggelire, egészséges, és ha megfelelő alapanyagokkal készítjük el, beindítja az emésztésünket.

A legalacsonyabb kalóriatartalmú, de legegészségesebb zabkása vízzel, egészséges édesítőszerrel (például sztíviával) és tojásfehérjével készül. Egy bögrényi zabhoz elég egy tojásfehérje, és annyi víz, hogy másfélszer ellepje a gabonát. Várjunk egy kicsit, hogy magába szívja a folyadékot, majd adhatunk hozzá egy kis fekete kakaóport is, hogy egy kis egészséges zsiradék is kerüljön bele. Alacsony lángon addig főzzük, amíg pépes nem lesz, majd megszórjuk gyümölcsökkel és magvakkal. Ha egy kis cukor is belefér a diétába, mogyoróvajat is adhatunk hozzá – igazi reggeli ínyencség, amivel csak jól indulhat a napunk!