Konyha

Ezt a bögrés diós kalácsot gyerekjáték elkészíteni

Azok, akik nem született konyhatündérek, és nem mozognak túl otthonosan a konyhában, örömmel fogadnak bármi olyan receptet, amihez nem kell túl sok hozzávaló, nem kell hozzá méricskélni, és még az elkészítés is egyszerű. Ez a bögrés diós kalács pont ilyen!

Nem születhet mindenki konyhatündérnek, amivel nincs is baj – szerencsére léteznek olyan pofonegyszerű receptek, amiket még a főszakácsi ambíciókkal kevésbé rendelkező háziasszonyok is könnyedén elkészíthetnek. Itt van például ez a diós kalács, amihez még csak mérőeszközöket sem kell használni, elegendő egy bögre, aminek a segítségével kiszámolhatjuk, miből mennyire van szükségünk – így nem kell matekozni a sütés helyett.

Ennél egyszerűbb diós kalács receptet még nem láttunk!

Fotó: Pexels/ CC0 License

Fotó: Pexels/ CC0 License

A tésztához:

  • 2 bögre liszt
  • 4 evőkanál tejföl
  • 100 g vaj
  • fél bögre cukor
  • 1 tojás
  • csipet só
  • negyed teáskanál szódabikarbóna
  • 1 tojás (a tészta megkenéséhez)

A töltelékhez:

  • 1 bögre darált dió
  • fél bögre cukor
  • 2 evőkanál méz
  • negyed teáskanál őrölt fahéj

Elkészítés:

Gyúrjuk össze a hozzávalókat, és egy lisztezett deszkán nyújtsuk meg úgy, hogy az egyik fele vastagabb legyen, mint a másik. A vékonyabb felére kerül a méz, a dió, valamint a fahéjjal összekevert porcukor, a vastagabbat pedig megkenjük tojással. Aztán feltekerjük a tésztát, méghozzá a vékonyabb felétől haladva a vastagabb feléig. A kész tekercset is megkenjük tojással, majd vajazott-lisztezett tepsibe tesszük. 180 fokos sütőben sütjük meg, nagyjából 25-30 percre van szüksége ahhoz, hogy tökéletessé váljon.