Nem születhet mindenki konyhatündérnek, amivel nincs is baj – szerencsére léteznek olyan pofonegyszerű receptek, amiket még a főszakácsi ambíciókkal kevésbé rendelkező háziasszonyok is könnyedén elkészíthetnek. Itt van például ez a diós kalács, amihez még csak mérőeszközöket sem kell használni, elegendő egy bögre, aminek a segítségével kiszámolhatjuk, miből mennyire van szükségünk – így nem kell matekozni a sütés helyett.
Ennél egyszerűbb diós kalács receptet még nem láttunk!
Fotó: Pexels/ CC0 License
A tésztához:
- 2 bögre liszt
- 4 evőkanál tejföl
- 100 g vaj
- fél bögre cukor
- 1 tojás
- csipet só
- negyed teáskanál szódabikarbóna
- 1 tojás (a tészta megkenéséhez)
A töltelékhez:
- 1 bögre darált dió
- fél bögre cukor
- 2 evőkanál méz
- negyed teáskanál őrölt fahéj
Elkészítés:
Gyúrjuk össze a hozzávalókat, és egy lisztezett deszkán nyújtsuk meg úgy, hogy az egyik fele vastagabb legyen, mint a másik. A vékonyabb felére kerül a méz, a dió, valamint a fahéjjal összekevert porcukor, a vastagabbat pedig megkenjük tojással. Aztán feltekerjük a tésztát, méghozzá a vékonyabb felétől haladva a vastagabb feléig. A kész tekercset is megkenjük tojással, majd vajazott-lisztezett tepsibe tesszük. 180 fokos sütőben sütjük meg, nagyjából 25-30 percre van szüksége ahhoz, hogy tökéletessé váljon.