Konyha

Sós-fahéjas finomságok és fahéjas csirke, avagy a fahéj dicsérete

A fahéj egy jellemző illatú, édeskés, csípős, kissé fanyar ízű fűszer, amit a legtöbben szeretünk, de azért kérdezzük meg az ismerőseinket, hogy szeretik-e az ízét, mielőtt meghintjük vele a kapucsínójuk puha habját! Különösen így november-december környékén kerül előtérbe a fahéj az ilyenkor népszerű ételek és italok miatt. De próbáltuk már sósan? Vagy ettünk már fahéjas húst?

A fahéj amellett, hogy igen jellemző illatú, édeskés, csípős, kissé fanyar ízű fűszer, az egészségünk szempontjából is rengeteg jótékony hatással rendelkezik. Többek között az emésztőszervekre, a szív- és érrendszerre, valamint a vércukorszintre is jótékonyan hat. De visszatérve a konyhába: sok finomságot készíthetünk a fahéj segítségével: izgalmas ízt kölcsönöz a különféle italoknak és ételeknek.

A tél egyik legkedveltebb íze

Amikor közeledik a tél, egyre hidegebbek a nappalok és hosszabbak az éjszakák, szinte reflexszerűen kívánjuk a fahéjas dolgokat, szórunk egy keveset a fűszerből a forró csokink, a latténk tetejére, fahéjasalma-ízű teát szürcsölünk, vagy fahéjillatot varázsolunk a fürdőszobába, a lakás bármelyik pontjára, mert az „olyan télies”. És persze az ételeink között is egyre többször bukkan fel a fahéj jellegzetes íze, egy-egy sütemény vagy keksz formájában.

De mi a helyzet a sós ételekkel? Gondoltunk már arra, hogy milyen lehet a fahéj egy sós süteményben? Ha még nem tettük, érdemes lehet kipróbálni ezt a nem mindennapi ízkombinációt.

Fotó: iStock.com/ bhofack2

Fotó: iStock.com/ bhofack2

Sós-fahéjas keksz

Hozzávalók

  • 125 g margarin
  • 1/2 bögre (barna) cukor
  • 1 db tojás
  • 1 és 1/2 bögre finomliszt
  • 2 kávéskanál fahéj
  • 1/2 kávéskanál só

Elkészítés

Az összetevőket alaposan gyúrjuk össze, majd pihentessük. Ezután nyújtsuk vékonyra, de legalább fél centi vastagságúra, majd szaggassuk ki a kívánt formákkal. Ezeket helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire. A tetejüket kenjük meg tojás és fahéj keverékével. Süssük 180 fokon 10-12 percig, vagy amíg meg nem sül, de ne szárítsuk ki!

Fahéjas szószt a desszertre

Bármilyen ételnek, főleg desszerteknek, édességeknek adhat izgalmas ízt, ha meglocsoljuk egy kis fahéjas öntettel.

Hozzávalók

  • 150 g cukor
  • 3 teáskanál fahéj
  • 2 dl tej
  • 1 teáskanál vaníliaaroma

Elkészítés

Keverjük össze a fahéjat a cukorral, és közepes lángon kezdjük melegíteni. Majd amikor a cukor olvadni kezd, előbb a vaníliaaromát, majd apránként a tejet is keverjük hozzá – folyamatosan keverjük, hogy a cukor ne égjen le, és hogy csomómentes legyen. Annyi tejet adjunk hozzá, amennyire híg öntetet szeretnénk. (Esetleg egy csepp rumaromát is adhatunk hozzá.) Óvatosan locsoljuk a süteményekre, palacsintára, tortaszeletre – a túl sok akár el is ronthatja az élvezetet!

Fotó: iStock.com/brebca

Fotó: iStock.com/brebca

Fahéjas pulykamell/csirkemell curryvel és citromlével

Hozzávalók

  • 1/2 kg pulyka- vagy csirkemell
  • 1/2 bögre friss bazsalikom
  • 6 gerezd fokhagyma (apróra vágva)
  • 1/4 bögre friss citromlé
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 1/2 teáskanál fekete bors
  • 1/2 teáskanál curry
  • 1/4 teáskanál őrölt fahéj

Elkészítés

A pulyka- vagy csirkemellett szeleteljük fel. A fűszereket egy edényben keverjük alaposan össze, majd a húsokat forgassuk meg benne. Letakart edényben tegyük a hűtőbe pihenni körülbelül fél órát, majd 180 fokon süssük 20-30 percig, vagy amíg meg nem sül a hús. Ugyancsak adhatunk hozzá még pluszfűszert, ha kedvünk tartja, mert kísérletezni jó!