Konyha

NÉBIH: 5 élelmiszer-biztonsági jótanács sütéshez, főzéshez

A konyhában különösen oda kell figyelni a higiéniára, hogy megelőzzük a baktériumok okozta megbetegedéseket. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal összegyűjtötte a legfontosabb szabályokat ezzel kapcsolatban.

1. Munkakezdés előtt és közben is többször, alaposan mossunk kezet. Az ételkészítéshez használt edényeket, eszközöket, élelmiszerrel érintkező felületeket alaposan mossuk, öblítsük le.

Miért?

A gyomorrontást, ételmérgezést baktériumok, vírusok okozzák. Ezek az ételre szennyezett kézzel, eszközzel vagy nyersanyaggal kerülnek, ami a gyakori kézmosással, alapos mosogatással megelőzhetünk.

2. A romlandó nyersanyagot mindig hűtve tároljuk. A hőmérsékletet hűtőhőmérővel ellenőrizzük.

Miért?

A hűtés megakadályozza (lassítja) a baktériumok szaporodását. Hűtés nélkül az ételmérgezés veszélye nő, ugyanis a baktériumok a langyos ételben elszaporodhatnak.

Fotó: Unsplash/ Nicolas Barbier Garreau

Fotó: Unsplash/ Nicolas Barbier Garreau

3. A nyers húsokat, zöldségeket és tojást minden más élelmiszer-alapanyagtól, különösen a fogyasztásra már kész ételektől elkülönítve tároljuk.

Miért?

A nyers húson és a kicsurgó húslében súlyos megbetegedést okozó mikrobák lehetnek, melyek az előkészítés és tárolás során átkerülhetnek a már fogyasztásra kész élelmiszerre. Kórokozó mikroorganizmusok egyéb tisztítatlan nyersanyagokon, különösen a földdel szennyeződött, esetleg szennyvízzel öntözött zöldségféléken, valamint a tojáson is előfordulhatnak.

4. Az ételeket alaposan süssük-főzzük, hogy a belsejük is forró legyen (75 °C felett). A hőmérséklet ételhőmérővel ellenőrizhető.

Miért?

Az alapos sütés-főzés elpusztítja az egészségre veszélyes kórokozókat. Ehhez szükséges, hogy az étel teljes mennyiségében felforrjon, vagy belső, ún. maghőmérséklete legalább 2 percre elérje a 75 °C fokot. Az egész baromfi, nagy darabban hőkezelt húsok, a darált húsból készülő, illetve göngyölt húsok belsejének alapos átforrósodása különös figyelmet igényel.

5. A megmaradt ételt mielőbb hűtsük le és tegyük hűtőbe. A maradékot fogyasztás előtt mindig forrósítsuk át.

Miért?

A készétel szobahőmérsékleten 2-3 óráig, hűtve 1-3 napig tárolható biztonságosan. A készételben a baktériumok életben maradhatnak, illetve tárolás közben utólag is szennyeződhet. Az étel felforrósításával a baktériumok, vírusok elpusztíthatók.