Konyha

Szilvás, húsos, és persze sütőtökös! – Forró őszi pitereceptek

Mi is eshetne jobban ezekben a hideg napokban, mint egy egyszerűen elkészíthető, illatos, forrón tálalt pite az asztalon? Legyen akár sós vagy édes, biztos, hogy az egész család imádni fogja.

A sütőt előmelegíteni azt is jelenti, hogy jó meleg lesz a konyhában – ez már önmagában kedvet csinál a pitekészítéshez. Az omlós tészta összeállítása robotgép boldog birtokosaként sem állít bonyolult kihívás elé senkit, hiszen csak vaj, liszt, víz és só kell hozzá – bár ahhoz, hogy igazán omlós legyen, nem árt neki néhány óra vagy egy egész éjszaka még nyersen a hűtőben. Az is fontos, hogy hideg vajjal kezdjünk neki a tészta összekeverésének, és a hozzáadott víz is jeges legyen, mert így lesz igazán morzsás, omlós a végeredmény. Cukor vagy fűszerek hozzáadásával a sima pitetészta csodálatosan variálható, megtölthetjük húsos, zöldséges keverékekkel, az ősz kincseivel, gyümölcsökkel, csoki- vagy túrókrémmel, készíthetjük nagyra, kicsire, ducira, rácsosra, amihez épp kedvünk van.

Fotó: iStock.com/zefirchik06

Fotó: iStock.com/zefirchik06

Szilvás-szőlős bordó pite

Kiváló vendégváró, mert a tészta világos színe nagyszerű ellentétet alkot a szilva vagy a szőlő, esetleg a meggy bordó színével. A tésztához keverjünk ki fél kiló lisztet 15 dkg vajjal, 10 dkg cukorral, két evőkanál tejföllel, egy tojással, sóval és egy teáskanálnyi sütőporral. Dolgozzunk minél gyorsabban, majd tegyük fóliába csomagolva a hűtőbe. Amíg a tészta pihen, készítsük el a tölteléket. Ha szőlővel dolgozunk, akkor félkilónyi pirosat magozzunk ki, vágjuk fel nagyobb darabokra, majd keverjük össze 10 dkg cukorral, egy kis vaníliás cukorral, fahéjjal, és hogy egyben maradjon, két evőkanál keményítővel. A tésztát szedjük kétfelé, nyújtsuk ki, az alsót simítsuk a sütőpapírral kibélelt formába, szórjuk meg bőven zsemle- vagy kekszmorzsával, és halmozzuk rá a szőlős tölteléket. Ha épp nem jutottunk piros szőlőhöz, meggyből vagy szilvából is elkészíthetjük, de adjunk hozzá egy kis darált diót és rumot is, hogy igazán pikáns legyen. Ha már ráfektettük a sütire a második pitelapot is, azt szurkáljuk meg villával, esetleg lyuggassuk ki kreatívan, majd kenjük le felvert tojással, és az egészet toljuk a sütőbe 35-40 percre. Hagyjuk pihenni a sütit egy félórát, mielőtt felvágnánk – ez egy jó teszt, van-e ennyi türelmünk a fenséges illatok ellenére.

Zöldséges-húsos pite

Igazán gazdag, tartalmas, laktató pite, ami főétkezésként is nyugodtan fogyasztható. A tésztát készítsük el 25 dkg liszt, 10 dkg vaj, 5-6 evőkanál víz, egy kis só összegyúrásával, majd tegyük hidegre pihenni. A töltelékhez szükségünk lesz hagymára, fokhagymára, sárgarépára, zöldborsóra, csemegekukoricára, félkilónyi apróra vágott húsra és 20 dkg sajtra. Először süssük meg a húst két fej vöröshagymán, aztán öntsük rá az összes zöldséget, fűszerezzük, egy kis tejszín segítségével jól kavarjuk össze, főzzük, és ha kész, mehet a pite alsó felére. A keveréket egyébként kedvünk szerint gazdagíthatjuk-alakíthatjuk gombával, sütőtökkel, céklával, édeburgonyával, gyökérzöldségekkel, hüvelyesekkel, brokkolival is. A lényeg, hogy bőven keverjük össze a 20 dkg reszelt sajttal, és úgy tegyük a tésztára. Fedjük le a pite tetejével, szurkáljuk meg a tésztát, kenjük meg tojással, és már süthetjük is.

Fotó: iStock.com/bhofack2

Fotó: iStock.com/bhofack2

Sütőtökös pite

A tésztát a szokásos módon készítsük el, a töltelék lesz igen különleges. Mi különleges ősszel a sütőtökben? – kérdezhetnénk, a válasz pedig a fűszerezés. Így még azok a gyerekek is örömmel eszik meg a vitaminokban, rostokban gazdag sütőtököt, akik egyébként hallani sem akarnak róla. További előnye a pitének, hogy az elkészített, de csúnyán ott hagyott kész sütőtökszeletekből is kiválóan elkészíthető. Fogjunk félkilónyi sült sütőtökpürét, és keverjük össze 3 tojással, 4 dkg olvasztott vajjal, 10 dkg barna cukorral, fűszerezzük fahéjjal, szegfűszeggel, őrölt gyömbérrel, kicsi sóval, esetleg dióval, juharsziruppal vagy vaníliával. Ha az egész nem akar összeállni, egy kis keményítő segíteni fog benne. Az elkészített és behűtött tésztát felezzük el, nyújtsuk ki, és az alsó réteget bőven szórjuk meg zsemlemorzsával vagy keksszel, esetleg pirított diót, mogyorót is adhatunk hozzá. A tészta tetejét díszítsük, vagdossuk, rácsozzuk bátran, tojással kenjük be, és a pitét tehetjük is be a sütőbe.