Konyha

Mediterrán receptek a szép öregedésért

Az örök élet forrásából nagy valószínűséggel extra szűz olívaolaj folyik – legalábbis egy tanulmány szerint a mediterrán étrend olyan öregedésgátló hatóanyagokkal látja el a szervezetünket, amik kívül-belül egészségessé és fiatalossá varázsolnak.

Na de mit is jelent a mediterrán étrend, amit még a WHO is elismer egészségesnek? Hogy lehet, hogy a mediterrán térségben élőknél kevesebb szív- és érrendszeri megbetegedés, rák fordul elő? Sok friss zöldség kell hozzá, amiket minőségi olívaolajjal készítenek el, vagy a gyümölcsökhöz hasonlóan nyersen eszik. Emellett sok olajos magvat és halat fogyasztanak, és egyáltalán nem számolják a bevitt kalóriákat. A hangsúly az egészséges zsiradékokon van, a változatos és bőséges zöldségfogyasztáson, a lassú, örömteli evésen, és úgy általában a pozitív életszemléleten. A mediterrán emberek nem sanyargatják magukat, esznek tésztát, kenyeret, csak  teljes kiőrlésű változatot, és mindenből szeretik a frisset. A napi pohár bor sincs tiltólistán, de fontos a mértéktartás! Ne féljünk a fűszerektől, a rozmaring, a fokhagyma, a koriander, a babérlevél, a fahéj fontos elemei a mediterrán konyhának, rádásul sokuk gyógyhatással is bír. Aki pedig egyszer is megkóstolta az olívabogyót, a babkrémet, a sült édesburgonyát, a különleges sajtokat vagy a humuszt, az tudja, hogy a mediterrán diéta nem jár éhezéssel.

A mediterrán reggeli 

Kezdjük a napot fügével és mézzel ízesített joghurttal! A fügében és a mézben elég cukor van az édes íz eléréséhez, mégis természetesek, és tartalmaznak vitaminokat. Ha tartalmasabbá tennénk, fogyasszunk hozzá antioxidánsokban gazdag pisztáciát, amit a vércukorszint egyensúlyban tartásához ízesítsünk fahéjjal.

Fotó: iStock.com/ vanillaechoes

Fotó: iStock.com/vanillaechoes

Párolt lazac

Ez is kiváló reggeli vagy akár vacsora lehet, nagyon gazdag ómega-3 zsírsavakban, amik erős gyulladásgátló hatással rendelkeznek. Együnk mellé friss avokádót, ami gazdag rostokban, támogatja az emésztést, segíti a máj működését, alacsonyan tartani a vércukor- és koleszterinszintet.

Izgalmas saláták

Ha már ebédidőnél járunk, együnk valamilyen rostokban gazdag gabonafélét. Például bulgurt, amit gránátalmamagokkal keverünk össze, és petrezselyemmel, gránátalmasziruppal, citromlével ízesítünk. A pirított paprikából, sárgarépából, detoxikáló hatású citrusfélékkel, a szív egészségét őrző mogyoróval megbolondított saláta is biztos, hogy elnyeri majd a tetszésünket.

Fotó: iStock.com/mpessaris

Fotó: iStock.com/mpessaris

Nassolnivaló

Magvakban és szárított gyümölcsben gazdag finomságot mutatunk, ami garantáltan feltölt energiával. Használjunk sárgabarackot, datolyát, mandulát, diót, szezámmagot, mind tele vannak jótékony olajokkal, vitaminokkal.

Tészta vacsorára?

A szívbarát szicíliai klasszikus, a pasta con le sarde biztosan lenyűgöz majd. Szerezzünk hozzá friss szardíniát, római kaprot (vad édesköményként is ismert), szardellát, fenyőmagot, mazsolát, zellert, fehérbort, és elképesztő ízélményt kapunk, ami ráadásul tele van egészséges hozzávalókkal.