Konyha

Egyszerű, de nagyszerű: krumplis pogácsa

A pogácsa kiváló vendégváró lehet, de szeretteinket is bármikor meglephetjük vele. Az alábbi recepthez nem sok minden kell, idő azonban annál inkább, hiszen a tésztát hosszasan kell keleszteni – ám a végeredmény kárpótol mindenért, hiszen friss, omlós házi pogácsák kerülnek majd a tányérra!

Hozzávalók (30 darabhoz)

  • 250 g krumpli
  • 250 g liszt
  • 250 g margarin
  • 3 tojás sárgája
  • 1 dl tejföl
  • 25 g élesztő
  • 1 kávéskanál cukor és só

Fotó: Pixabay/ CCO Public Domain

Elkészítés

Főzzük meg a krumplit héjában, majd szűrjük le, hámozzuk meg és törjük át. A langyossá melegített tejfölben keverjük simára az élesztőt, a cukrot és 2 tojássárgáját. Morzsoljuk el a lisztet a margarinnal, adjuk hozzá a kihűlt krumplit, a sót és az élesztős tejfölt. Gyúrjuk össze alaposan, formáljunk belőle cipót, és konyharuhával letakarva hagyjuk kelni fél órán át. Ha ez megvan, nyújtsuk négyszögletesre a tésztát. Alsó, majd felső harmadát hajtsuk középre, illetve egymásra, a bal oldali harmadát a tetejére, a jobb oldalit pedig a tészta alá hajtsuk. Ismét takarjuk le a konyharuhával, és hagyjuk fél órát kelni. A hajtogatást még kétszer, félórás időközönként ismételjük meg. A harmadik hajtogatás után nyújtsuk ki a tésztát kb. 3 cm vastagságúra, kockázzuk be a tetejét késheggyel, és 5 cm átmérőjű, lisztbe mártott pogácsaszaggatóval szúrjuk ki. Helyezzük a pogácsákat sütőpapírral bélelt tepsibe, de hagyjunk köztünk elegendő távolságot, mert sütés közben megnőnek. Ismét hagyjuk kelni fél órát, végül kenjük meg a tetejüket 1 tojás sárgájával, és tegyük a tepsit 200 fokra előmelegített sütőbe körülbelül fél órára. Ha elkészültek, hagyjuk őket kihűlni a tepsiben, és frissen fogyasszuk el.