Konyha

Így őrizzük meg egészségünket a grapefruit segítségével

A grapefruit ízéről mindenkinek megvan a véleménye: van, aki imádja, mások ki nem állhatják. De az biztos, hogy a gyümölcs elképesztő egészségügyi előnyeit nem lehet eltagadni – de nem is kell, inkább használjuk ki őket!

Angolosan grapefruitnak, magyarosan grépfrútnak vagy a még jobban hangzó citrancsnak nevezhetjük. A grape, azaz szőlő azért szerepel  a nevében, mert nagy mérete ellenére a gyümölcs is egyfajta fürtökben nő a fán. Valószínűleg a pomelo és a narancs hibridje, de nem ismerjük olyan rég: csak az 1750-es években fedezték fel Dél-Amerikában. Tele van értékes folyadékkal, vitaminokkal, és még a rák megelőzésében is segíthet, mutatjuk, hogyan.

Tele van vízzel 

A grapefruit 92 százaléka vízből áll, ezért kiváló szomjoltó – ha nehezen visszük be a napi másfél-két liter folyadékot, a gyümölcs segíthet. Ha szervezetünk kellően hirdatált, nemcsak bőrünk lesz szebb, de minden folyamatunk hatékonyabb – emésztésünk és immunrendszerünk is jobban működik.

Fotó: iStock.com/Karisssa

Fotó: iStock.com/Karisssa

Számít a szín 

Mindegyik grapefruit egészséges, de a vörös vagy pink színűek egy kis extrát is tartalmaznak: magasabb bennük az antioxidánsok aránya, főleg a béta-karotiné és a likopiné. Ez utóbbi csökkenti a szívbetegségek és néhány rákfajta kockázatát, a legtöbb a napon érlelt paradicsomban található belőle, de arra most egy darabig várnunk kell.

Jót tesz a bőrünknek 

Rengeteg C-vitamin található a grapefruitban, ami nemcsak immunrendszerünknek jó hír, de a bőrünknek is. Ez a vitamin segít ugyanis küzdeni az öregedés és a bőr károsodása ellen, serkenti a kollagéntermelést, a gyümölcsben ráadásul találunk még A-vitamint is, ami szintén alapvető összetevője az egészséges bőrnek. Azt azért tegyük hozzá, hogy néhányan fényérzékenyek lehetnek a grapefruittól, úgyhogy csak óvatosan együnk belőle nyaralás előtt.

Megvéd többféle ráktól is

Mivel megszabadít a káros toxinoktól, a gyümölcs jót tesz a májnak, így megvédheti a krónikus betegségektől, ráktól is. A prosztataráktól a férfiakat különleges antioxidáns-tartalma védi, érdemes beépíteni a grapefruitot párunk étrendjébe is. A kutatások szerint a citrancs még a tüdőráktól is megóvhat, csökkentheti a dohányzás káros hatásait, és olyan enzimeket aktivál, amik küzdenek a gyakran halálos kór ellen.

Fotó: iStock.com/karandaev

Fotó: iStock.com/karandaev

Segít formába lendülni 

A grapefruit tényleg segít zsírt égetni, és ezt tudományosan igazolták. Ez annak is köszönhető, hogy felturbózza az anyagcserénket, így ha tényleg életmódot váltottunk, rendszeresen sportolunk, akkor a citrancs rendszeres fogyasztása nagy segítőnk lehet. Még a koleszterinszintet is csökkenti! Ha az ínyünket is védenénk, gyógyítanánk vele, ne lé formájában igyuk, hanem együk rendesen gyümölcsként. Érzékeny fogúak vigyázzanak vele, mert a sav fájdalmat okozhat, a gyümölcs fogyasztása után nem árt vízzel átöblíteni a szánkat, és fél órát várni utána a fogmosással.

Amikor a grapefruit veszélyes lehet

Bizonyos gyógyszerek szedése mellett nemhogy nem ajánlott, de tilos citrancsot enni, mert olyan kölcsönhatásba léphet a hatóanyagokkal, ami veszélyes állapotokat, gyomorvérzést, szívritmuszavart, vesebajokat is indukálhat. Sok esetben a gyógyszer megszokott lebontása a gyümölcs egyik anyaga miatt nem sikeres, ezért többek között túladagolás léphet fel. Figyeljünk oda, és előbb kérdezzük meg orvosunkat, ehetünk-e grapefruitot, ha fájdalomcsillapítót, nyugtatót, vérnyomás- és koleszterinszint-csökkentő tablettákat, immunszupresszánsokat, rákgyógyszereket szedünk.