Konyha

9 csodás konyhai tipp Martha Stewarttól

Martha Stewarttól rengetegen tanulnak évtizedek óta a főzésről, a barkácsolásról, a kertészkedésről. Könyvei és tévés műsorai világhírűvé tették, ma már a bútoroktól kezdve az edényekig mindenből találunk „marthásat”.

Az 1941-es születésű sztárnak nem volt könnyű gyerekkora, hiszen épp zajlott a második világháború, családjának pedig nemigen volt pénze. Martha azonban úgy nyilatkozott, hogy ha jómódban nőtt volna fel, mára nem lenne milliárdos. Megtanulta a munka értékét, hiszen már tinédzserként varrt, főzött az édesanyjával, apjától kertészkedni tanult, nagymamájától meg befőzni. Martha dolgozott modellként is, majd férjhez ment, és életet adott egyetlen gyermekének, Alexisnek. A kis család egy farmot virágoztatott fel, Martha praktikus ötleteinek köszönhetően. A sokat s szívesen főző asszonynak először egy kiadó ajánlotta, hogy írjon szakácskönyvet, meg is jelent 1982-ben, s akkora sikert aratott, hogy kitaposta az utat a többi műnek is. Jöttek a tévészereplések, a cikkek, a saját show, Martha pedig azóta is kifogyhatatlan tanácsokkal lát el mindenkit a terítéstől kezdve a tárolásig. 2003-ban elítélték bennfentes tőzsdei kereskedésért, ez pedig komoly hullámvölgyet jelentett karrierjében. Martha azonban visszatért, és a neten ad tovább tanácsokat. 76 évesen is energikus, tele van ötletekkel, szokatlan megoldásokkal. Ezekből a tanácsokból szemezgettünk.

https://www.instagram.com/p/BVrwUReDJZV/?taken-by=marthastewart

Polcok a konyhában 

Martha szerint bűn nem kihasználni minden négyzetcentimétert. Használjunk a felső szekrények helyett polcokat, mert világosabbnak mutatják a konyhánkat, és könnyen elérhetővé teszik az eszközöket.

https://www.instagram.com/p/BZYz_iijm2Q/?taken-by=marthastewart

Amit egyszerre használunk, tartsuk egy helyen 

Sok időt és keresgélést megspórolunk, ha például a kávéfőzéshez mindent egy helyen tartunk. Marthánál a kávéfőző gép mellett vannak a bögrék, csészék, teázó- és kávézóeszközök, a friss kávét is a gép mellett tárolja.

Konyhaszigetek 

A konyhasziget nemcsak a munkánkat könnyíti meg, de ehetünk is róla. Martha márványborítású konyhaszigetei közül az egyiknek kerekei vannak, így az előkészületektől kezdve a vendégek leültetéséig mindenre használható.

https://www.instagram.com/p/BY3z48mjTzR/?taken-by=marthastewart

Lógassunk!

A serpenyőket, és mindent, aminek nyele van, lógassuk fel elérhető közelségbe – de azért ne oda, ahol állandóan beleverjük a fejünket. Így amikor sietve főzünk, akkor is minden kéznél lesz, a vágódeszkától kezdve a húsvilláig.

https://www.instagram.com/p/BVp4BJXDbdB/?taken-by=marthastewart

Konyhai kosarak

A praktikus nyitott polcok akkor nem tűnnek rendetlennek, ha a dolgokat csinos kis kosarakba, tárolókba halmozzuk. A fűszereket szoktuk tetszetős dobozokban, tartályokban tárolni, miért ne lehetne így tenni más konyhai tárgyakkal, eszközökkel is?

https://www.instagram.com/p/BZcA_oTDX7r/?taken-by=marthastewart

Vágódeszkát a közelbe!

Mindig hagyjunk a pulton – főleg a tűzhely mellett – egy jókora hőálló deszkát vagy sima vágódeszkát, ahová le tudjuk tenni a forró aljú edényeket, serpenyőket, vagy épp gyorsan nekiállhatunk szeletelni valamit. Arra ügyeljünk, hogy mindig legyen a pulton elég hely.

https://www.instagram.com/p/BRs7nLkjbXs/?taken-by=marthastewart

Kéztörlők

Olyan sokszor van szükségünk rájuk, akár papírból, akár textilből készültek, tényleg érdemes több helyen is fellógatni őket, hogy bármikor hozzájuk férhessünk. Ha a középen álló konyhapultra is akasztunk belőlük horgokra, akkor mindig elérjük őket, üljünk-álljunk épp akárhol.

Nagy fiókok 

Sokkal egyszerűbb rendben tartani, rendszerezni és hamar megtalálni a dolgokat, ha jókora fiókok állnak rendelkezésünkre. Használjunk dobozokat, elválasztókat és címkéket a könnyebb rendszerezéshez.

https://www.instagram.com/p/BZMVcPEjT2_/?taken-by=marthastewart

A mosogató 

Ha tehetjük, legyen egy ablak a mosogatónál, hogy miközben a piszkos munkát végezzük, legalább szép tájat csodálhasson a szemünk. Martha nagy híve a mosogatóba tett műanyag tálnak, amiben fel lehet fogni a vizet, lehet benne áztatni, így kevesebbet pazarlunk, ráadásul ha szeretjük dobálni az edényeket, kevésbé sérülnek.