Egészség

Nem veszélytelen az e-cigaretta

A nikotinmentes e-cigaretta sem biztonságos, ezt állítja egyre több tanulmány. Szörnyű tüdőbetegségek kialakulását tulajdonítják neki. A kutatók és az orvosok aggódnak és figyelmeztetnek mindenkit!

A legújabb tanulmány is azt igazolta, hogy az e-cigaretta semmivel nem biztonságosabb, mint a hagyományos társa. Hiába nincs benne nikotin, a belélegzett melegített, ízesített folyadék ugyanúgy károsítja az ereket – tette közzé legújabb felmérésének tapasztalatát a University of Pennsylvania School of Medicine. Ugyanis a folyadékban található vegyi anyagok toxikus részecskékké alakulnak a melegítés hatására. Számos tüdőbetegség egyetlen közös okozója lett az e-cigaretta – hívta fel a figyelmet a tanulmány.

Az elektromos cigaretta sem veszélytelen. Fotó: shutterstock/Oleggg

Az elektromos cigaretta sem veszélytelen. Fotó: shutterstock/Oleggg

A hagyományos cigarettákban az égő növényi részecskék és kátrány kerül a tüdőbe és hat negatívan az érrendszerre. A közel egy évtizede megjelent e-cigarettában mindez nincs, mégis ugyanolyan hatással van a testünkre, mint a hagyományos cigaretta.

A legújabb kutatásban a tudósok 31 önkéntest vizsgáltak meg, akik e-cigarettát szívnak. Megnézték, hogy milyen hatása van egy 16 másodperces pöfékelésnek. MRI-vel végzett vizsgálat kimutatta, hogy mintegy 17,5 százalékkal kevesebb vér áramlik át a comb artérián. Átlagosan 20 százalékkal kevesebb oxigén volt jelen, és áramlott át a résztvevők vénáin. Mindezekkel együtt az erek körülbelül 34 százalékkal kevésbé tágultak ki, azaz kevesebb vér tudott átjutni rajtuk. Ez azt jelenti, hogy kevesebb oxigén jutott el a testrészekbe, ez akár stroke-hoz, szívrohamhoz is vezethet.

A Radiology folyóiratban megjelent új tanulmány két olyan anyagot is azonosított, amelyek pusztítóan hatnak az erekre. Az e-cigaretta folyadékában lévő propilénglikolt és glicerint mérgező anyagokká alakíthatja.