Egészség

A kopaszodás visszafordítható egy egyszerű étellel

A kimcsi az egyik legismertebb koreai fűszeres savanyúság. A fermentált zöldségekről azt már eddig tudtuk, hogy jó hatással van a bélrendszerre, de ennél jóval csodásabb dolog is kiderült róla.

A kimcsi igazából egyféle savanyúság, pontosabban erjesztett zöldségek, amelyek lehetnek káposzta, hagyma, fokhagyma, halszósz és egyéb fűszerek. Mivel fermentált zöldségekről van szó, így probiotikus étel, ezért nagyon jót tesz az emésztésnek. Ugyanakkor egy újabb, meglepő, ám annál ígéretesebb gyógyhatását fedezték fel tudósok.

A kimcsi visszafordíthatja a kopaszodást. Fotó: shutterstock/zarzamora

A kimcsi visszafordíthatja a kopaszodást. Fotó: shutterstock/zarzamora

Kutatások szerint a kimcsi megerősíti a hajat, sőt újakat is növeszt. Vagyis remek hajhullás elleni szer. De még ennél is többet tud: vissza is fordítja a kopaszságot.

A Szöul közeli Dankook Egyetem kutatói 23 férfit vizsgáltak meg, akik közül néhányan a hajhullás korai szakaszában voltak, másoknak láthatóan elvékonyodott a haj a fejük tetején. A kísérletben reggeli előtt és lefekvés előtt kimcsi levet ittak. Egy hónap múlva azt tapasztalták, hogy láthatóan csökkent a kopaszság nagysága a fejük tetején, amely tovább nőtt a negyedik hónapra. Vagyis visszafordította a kopaszodást. A tudósok eredményeiket a World Journal of Men’s Health magazinban tették közzé. Azt is kijelentették, hogy a kimcsi a legjobb hajhullás elleni orvosság, ugyanis nincsenek káros mellékhatásai.