Egészség

Súlyos betegségek oka a szájban is keresendő

Amikor megtudjuk, hogy betegek vagyunk, csak a tünetek kezelése érdekel legtöbbünket. Pedig érdemes megkeresni a betegség valódi okát, amely jónéhány esetben a szájban keresendő.

Számos komolyabb betegség oka a szájban kezdődik, pedig sosem gondoltuk volna. Ezért érdemes a szájhigiéniával és a kialakuló rendellenességekkel is azonnal orvoshoz fordulni és kezeltetni, hogy ne legyen nagyobb baj belőle.

Fontos a rendszeres fogászati ellenőrzés. Fotó: shutterstock/Lana K

Fontos a rendszeres fogászati ellenőrzés. Fotó: shutterstock/Lana K

Szinte minden degeneratív betegség – beleértve a szívbetegséget, mellrákot és más rákot is – összekapcsolható a fogakban, az ínyben és a mandulákban meglapuló, szinte észrevétlen fertőzésekkel. Egyes szájban lévő fertőzések komolyabb tüneteket okoznak, így orvoshoz kell vele mennünk kezelésre. Ez a szerencsésebb eset. Az igazán veszélyes az, amikor észre sem vesszük. Az ilyen megbúvó, csendes fertőzéseket fedezheti fel a 3D-s röntgen, amely alaposan átpásztázza az üregeket. Ezeket a fertőzéseket egyébként nem lehet szokásos röntgenvizsgálattal észlelni.

Akkor is hasznos lehet egy ilyen alapos átvizsgálás, ha már megtörtént a baj, mert így az okát is meg lehet szüntetni és még nagyobb az esély a teljes gyógyulásra.

A megromlott foggyökerek is okozhatnak szívbetegségeket. Éppen ezért, ha kiderül, hogy rosszak fogaink gyökerei, akkor érdemes kezeltetni vagy végső esetben megválni tőlük. Még mindig jobb egy foghúzás, mint egy szívbetegség.

Nem is hinnénk, de a hormonjaink is tehetnek arról, hogy mennyire vagyunk fogékonyak a szájfertőzésekre. Éppen ezért érdemes őket megfelelő egyensúlyban tartani – figyelmeztetett a We magazine for women. Például növeli az oxidatív stresszt a szervezetben, ha alacsony a nők ösztrogénszintje, a férfiak alacsony tesztoszteronszintje. Mindkettő esetében szintén rossz előjel, ha alacsony pajzsmirigyhormon szintje. Érdemes ezért rendszeresen megnézeti a vérképet és abban is a T3-as hormont megvizsgáltatni.