Egészség

Így segít az okostelefon, hogy ne feledkezz meg a pirulákról

Gyakran elfelejted bevenni a gyógyszered vagy vitaminjaid? Ne aggódj, van megoldás és az nem egy újabb pirula. Mostantól majd az okostelefonod figyelmeztet.

Rohanó világunkban hajlamosak vagyunk elfeledkezni a munkán és családon kívüli teendőinkről. Például az olyan hétköznapi dolgokról, mint a vitaminok, gyógyszerek megfelelő időpontban történő bevétele. Pedig be kell látni, ez elég fontos momentum az egészségünket illetően. Ha épp belekezdtünk egy kúrába, vagy az orvos utasítására folyamatosan kell szednünk valamilyen “bogyót”, akkor nem túl szerencsés, ha a gyerek uzsonnájának elkészítése, egy iskolai rendezvényre rohanás, vagy egy nyomasztó munkahelyi értekezlet kiveri a fejünkből, ezen teendőt.

Az mobilunk abban is segítségünkre lehet, hogy ne feledjük el bevenni a piruláinkat a nagy rohanásban. Fotó: ridikul.hu

A mobilunk abban is segítségünkre lehet, hogy ne feledjük el bevenni a piruláinkat a nagy rohanásban. Fotó: ridikul.hu

Szerencsére az okostelefon arra is használható, hogy figyelmeztessen minket tennivalóinkra, így akár a gyógyszerbevételre is. Ehhez mutatunk ma egy teljesen ingyenes és nagyon egyszerű kis appot, amely androidos készüléken vagy iPhone-on egyaránt jó szolgálatot tehet. Ez a MyTherapy, amely nincs túlbonyolítva. Rögzíthetjük benne manuálisan is az aznap bevett pirulákat, de akkor igazán praktikus, ha rábízzuk azt is, hogy kezelje a megkezdett “terápiát”. Ez annyit tesz, hogy a Terápia menüpontban felvesszük a listába azokat a gyógyszereket, tablettákat, vitaminokat, amelyeket rendszeresen szednünk kell. Megadhatjuk a nevüket, a gyártót, a beveendő mennyiséget, azt, hogy naponta hány alkalommal és pontosan mikor (időpont + evéshez viszonyított bevétel) kell bevenni a megfelelő adagot. Gyakorlatilag mindent beállíthatunk ami szóba kerülhet e témában. Külföldi gyógyszerek esetében akár az adatbázisban is keresgélhetünk, de a hazai termékeket sajnos manuálisan kell felvenni a listába.

Ha megvagyunk, a program főképernyőjén (Ma) folyamatosan nyomon követhetjük, hogy aznap mit kell és mikor bevenni, illetve a program jelez is nekünk a megfelelő időpontban, így biztosan nem feledkezünk meg a dologról.

Sőt! Nem csak a gyógyszerbevételt, de a mért egészségügyi adatokat is számon tarthatjuk benne: vérnyomás, súly, laboratóriumi értékek, kezelések stb. Ha folyamatosan használjuk a programot, akár komplett kimutatást is készít nekünk, amelyet PDF-ben is kérhetünk (e-mailben küldi át).

A program jelszóval, vagy készüléktől függően ujjlenyomattal/arcfelismeréssel is védhető, így adatainkhoz nem férhet hozzá rajtunk kívül más. Ha regisztrálunk, lehetőségünk van felhőbe menteni minden felvitt értéket, de a program regisztráció nélkül is használható (ez esetben minden bevitt adat veszik, ha véletlenül töröljük az appot). Sőt, iPhone-on lehetőség van az Apple-féle Egészség appal történő összekötésre is, így a bevitt adatokat a telefon alap egészségügyi programra is eltárolhatja (amit titkosítva menthetünk az iCloudba, megfelelően beállított iPhone esetén). A program magyar nyelvű felülettel is használható, s bár akadnak furán sikerült fordítások benne, de a használati értékéből ez mit sem von le.