Egészség

Légy az egészséged megalkotója

A művészet segíthet az egészségünk megőrzésében. A kórházi kezelés idejét is csökkenthetjük annál a betegnél, aki például írhat, festhet, rajzolhat vagy bármi olyan alkotó munkát végezhet, amihez kedve van.

Bármilyen kreatív tevékenység csökkenti a stresszt, ezzel a vérnyomás is csökken és a hangulatunk is sokkal jobb lesz – közölte az American Journal of Public Health folyóiratban közzé tett tanulmányában Heather L. Stuckey és Jeremy Nobel. Véleményük szerint a depresszió csökkentéséhez és akár a krónikus betegségek könnyebb viseléséhez is hozzá járulhat az, ha a beteg neki tetsző önkifejezési formát választ és rendszeresen végzi. Válasszon olyat, amelyikhez kedvet és tehetséget érez.

Betegeknek érdemes kreatív elfoglaltságot keresni, hogy gyorsabban gyógyulhassanak. Fotó:shutterstock/Story Time Studio

Betegeknek érdemes kreatív elfoglaltságot keresni, hogy gyorsabban gyógyulhassanak. Fotó:shutterstock/Story Time Studio

Persze a két orvos nem azt állítja, hogy ha leül festeni egy rákbeteg, akkor csak attól hamarosan meggyógyul, legalább is nem közvetlenül, hanem közvetetten. Ugyanis a kézműveskedés, festés, írás, versírás, rajzolás vagy egyéb más kreatív tevékenységnek pozitív hatással vannak a lelki, mentális állapotukra. A tevékenység során jut idő elmélyülni, lecsendesedni, megnyugodni, és gondolkodni. Ezáltal kialakulhat a jó hangulat, amely segíti a fizikai gyógyulást. Mindezen túl pedig az elvégzett munka láttán az elégedettség érzése és a magabiztosság is növekedhet. Ezek szintén olyan pozitív érzések, amelyek jó hatással vannak a közérzetre, így szintén hozzá járulhatnak a fizikai gyógyuláshoz.

Rengeteg példa van arra, hogy könyv született egy-egy betegség kapcsán és az írója a végére meggyógyult. De az sem ritka, hogy épen egy betegség hatására kezdenek el festeni emberek, amely segít nekik a lelki megpróbáltatásokban.