Egészség

A hideg ital árt és nem hűsít

A nyári forróságban mi sem üdítőbb és vonzóbb egy pohárnyi jéghideg italnál. Ám nem biztos, hogy ennek a szervezetünk feltétlenül örül, bármennyire úgy érezzük, hogy felfrissültünk.

A kisgyerekeket általában megóvják attól, hogy jeges, vagy hideg italokat igyanak. Elsősorban a torkuk egészsége miatt kerülik az édesanyák a hideg innivalókat. De vajon a felnőtteknek nem okoz torokfájást a hirtelen lehúzott hideg ital? Röviden: de igen. Ugyanis a hideg ital a torokban a nyálkahártya duzzanatát okozhatja, amelyben a kórokozók felszaporodhatnak és így megnő az esélye a torokfájásnak.

Nem tesz jót az egészségünknek a jeges ital. Fotó: shutterstock/Nitr

Nem tesz jót az egészségünknek a jeges ital. Fotó: shutterstock/Nitr

A test egyébként sem igényli a hideg folyadékot, ugyanis a hőmérséklete 37 Celsius fok. Ha ennél hidegebb ital jut a testünkbe, akkor sok energiát kell arra fordítania, hogy a belső hőmérsékletet a megfelelő mértéken tartsa. Ezt az energiát pedig az élelmiszerek emésztésétől és felszívódásától vonja el – figyelmeztet a Paleo Hacks.

Az sem elhanyagolható tény, hogy egy 2001-es felmérés szerint azoknak a migrénnel küzdő nőknek nagyobb eséllyel lesz fejfájásuk, akik hideget isznak rendszeresen.

Ha jéggel kérjük italunkat, akkor a jégben lehetnek kórokozók is. Mindez akár otthon is előfordulhat. Ezért sem érdemes jeges italokat gyártani. A hűsítésre ugyanis nem a hideg ital a megoldás a nagy forróságban. A sivatagi népek sem jeges teát iszogatnak sátraikban, hanem forrót, amely bármennyire is hihetetlen, mégis segít a hűsítésben.