Egészség

Mégis igaz, hogy a cukor a fehér méreg?

Egyre több kutatást végeznek, amelyekben a cukorfogyasztás és a rák kialakulásának összefüggését vizsgálják. Az egyik legújabb felmérés egyértelmű felfedezést tett.

Fehér méregnek is szokták titulálni a finomított cukrot. A French Institute of Health (Francia Egészségügyi Kutatóintézet) szerint van is benne valami. Ugyanis legújabb felmérésükben több, mint 100 ezer felnőttet vizsgáltak meg, akik cukros üdítőket és gyümölcsleveket ittak. Azt tapasztalták, hogy a magas cukor tartalmú üdítők és gyümölcslevek fogyasztása és a rákos betegségek kialakulása közt igenis van összefüggés. Persze azt is hozzá tették, hogy az üdítőitalokban lévő adalékanyagok is szerepet kaptak a betegség kialakulásában. Azt feltételezik, hogy az üdítő italokban lévő cukor negatívan hat a belső szervekre és természetesen megemeli a vércukor szintet.

A cukros üdítők fogyasztása komoly egészségügyi kockázattal járhat. Fotó: shutterstock/successo images

A cukros üdítők fogyasztása komoly egészségügyi kockázattal járhat. Fotó: shutterstock/successo images

A kísérletben részt vevők átlag életkora 42 év volt, akik a napi átlagos javasolt cukorbevitelen felül fogyasztottak cukros üdítőket, gyümölcsleveket. (Egyébként a WHO ajánlása szerint egy felnőtt legfeljebb 50 gramm cukrot fogyaszthat naponta. Például pont ennyi cukrot tartalmazhat egy fél liternyi cukormentes narancslé.)

A tudósok azt tapasztalták, hogy azok, akik a napi átlagnál 100 milliliterrel több cukros üdítőt ittak, azoknál 22 százalékkal megnövekedett az emlőrák kialakulásának kockázata. Azt is vizsgálták, hogy mi történik azokkal, akik száz százalékos gyümölcsleveket isznak. Az derült ki, hogy ha 100 milliliterrel többet ittak, mint a napi átlag, akkor 18 százalékkal megnőtt a rákos betegségek kialakulásának kockázata. Mi több ebben az esetben is 22 százalékkal emelkedett a mellrák kialakulásának kockázata.

A tanulmány szerzője, Dr. Bernard Srour a Mirrornak egyértelműen kijelentette, hogy ha korlátoznánk a cukros italok fogyasztását, az hozzájárulhatna a rákos megbetegedések számának csökkentéséhez.