Tudományos kutatások vizsgálták, hogy az ízületi gyulladásban szenvedők milyen ételektől szabaduljanak meg, hogy enyhüljön betegségük. Találtak is több olyan ételt, amelytől jobb tartózkodniuk. Az első ilyen a finomított szénhidrát, vagyis a fehér liszt, sőt még a fehér rizs is. Így kiesik az étrendjükből a kenyér, péksütemények, tészták és egyéb ételek, amelyekben lisztet használnak. Ha már említettük a fehér lisztet, az igazság az, hogy igazából az összes glutént tartalmazó ételt kerülniük kell az ízületi gyulladásban szenvedőknek. A glutén általános gyulladáshoz vezet, amely súlyosbítja a tüneteket.
A glutént és a finomított szénhidrátokat is érdemes kerülniük a betegeknek. Fotó: shutterstock/Scorpp
A feldolgozott, kész ételek és a zsírban, magas hőfokon sült ételek szintén súlyosbíthatják az ízületi gyulladást, csakúgy, mint az alkohol. Mi több, a feldolgozott húsok, mint a felvágottak, kolbászok vagy pácolt szalonnák sem tesznek jót az ízületeinknek. Ebbe a sorba tartoznak a gyorséttermi ételek is, amelyekben a transzzsíroktól kezdve a tartósítószereken át a sok E-számig minden megtalálható.
A transzzsírok sem tesznek jót – többek közt – az ízületeknek. Ilyen például a margarin. Ha pedig már a zsiradékokat említjük a növényi olajok sem a legmegfelelőbbek, elsősorban a finomított napraforgó és kukorica étolaj.
A sóról már tudjuk, hogy magas vérnyomást és szívbetegséget okozhat. Ám még ennél több rosszat is tehet a szervezetünkkel. Ugyanis, ha sok sót eszünk, akkor gyulladást válthat ki szervezetünkben. A sok sót a veséink egy idő után nem tudják hatékonyan feldolgozni és így súlyosbítják az ízületi gyulladást.
A tejtermékek sem tesznek jó az ízületi gyulladásban szenvedőknek. Fotó: shutterstock/pilipphoto
A tejtermékek kedvelőinek sincs jó hírünk, ha ízületi gyulladásban szenvednek. Nem is elsősorban a tej a felelős állapotuk rosszabbra fordulásáért, hanem a benne lévő hormonok és adalékanyagok. Érdemes inkább bio tejtermékeket, görög joghurtot fogyasztani, amelyben sok a probiotikus, amely megelőzi a gyulladást. A bio vonalnál maradva, a húsokból is szabadon tartott, hagyományos fűvel etetett állatok húsát javasolt megenni. A nagyüzemileg előállított állathúsokban ugyanis sok antibiotikus és számos más nem oda illő anyag lehet, a gyors termelés következtében.
Mindezeken túl érdemes minden mesterséges ételt kerülni. Ha a természetben önmagában nem fordul elő vagy sok E szám található az összetételében, akkor mindenképpen kerüljük el. Nem tesz jót az egészségünknek. Mesterséges édesítőket is kerülni kell. Helyette a méz mérsékelt fogyasztása javasolt.
Nem lélegezhetünk fel, hogy akkor majd zöldségeket ehetünk. Azok közül sem tanácsos ízületi gyulladással megenni a burgonyát, paradicsomot vagy paprikákat. Helyette tanácsos édesburgonyára váltani.