Egészség

Tiltott ételek ízületi gyulladással küzdőknek

Az ízületi gyulladás meglehetősen fájdalmas betegség. Gyógyszerekkel és a megfelelő diétával kezelhető és csökkenthető a fájdalom. Van jónéhány étel, amelyet tanácsos elkerülni.

Tudományos kutatások vizsgálták, hogy az ízületi gyulladásban szenvedők milyen ételektől szabaduljanak meg, hogy enyhüljön betegségük. Találtak is több olyan ételt, amelytől jobb tartózkodniuk. Az első ilyen a finomított szénhidrát, vagyis a fehér liszt, sőt még a fehér rizs is. Így kiesik az étrendjükből a kenyér, péksütemények, tészták és egyéb ételek, amelyekben lisztet használnak. Ha már említettük a fehér lisztet, az igazság az, hogy igazából az összes glutént tartalmazó ételt kerülniük kell az ízületi gyulladásban szenvedőknek. A glutén általános gyulladáshoz vezet, amely súlyosbítja a tüneteket.

A glutént és a finomított szénhidrátokat is érdemes kerülniük a betegeknek. Fotó: shutterstock/Scorpp

A glutént és a finomított szénhidrátokat is érdemes kerülniük a betegeknek. Fotó: shutterstock/Scorpp

A feldolgozott, kész ételek és a zsírban, magas hőfokon sült ételek szintén súlyosbíthatják az ízületi gyulladást, csakúgy, mint az alkohol. Mi több, a feldolgozott húsok, mint a felvágottak, kolbászok vagy pácolt szalonnák sem tesznek jót az ízületeinknek. Ebbe a sorba tartoznak a gyorséttermi ételek is, amelyekben a transzzsíroktól kezdve a tartósítószereken át a sok E-számig minden megtalálható.

A transzzsírok sem tesznek jót – többek közt – az ízületeknek. Ilyen például a margarin. Ha pedig már a zsiradékokat említjük a növényi olajok sem a legmegfelelőbbek, elsősorban a finomított napraforgó és kukorica étolaj.

A sóról már tudjuk, hogy magas vérnyomást és szívbetegséget okozhat. Ám még ennél több rosszat is tehet a szervezetünkkel. Ugyanis, ha sok sót eszünk, akkor gyulladást válthat ki szervezetünkben. A sok sót a veséink egy idő után nem tudják hatékonyan feldolgozni és így súlyosbítják az ízületi gyulladást.

A tejtermékek sem tesznek jó az ízületi gyulladásban szenvedőknek. Fotó: shutterstock/pilipphoto

A tejtermékek sem tesznek jó az ízületi gyulladásban szenvedőknek. Fotó: shutterstock/pilipphoto

A tejtermékek kedvelőinek sincs jó hírünk, ha ízületi gyulladásban szenvednek. Nem is elsősorban a tej a felelős állapotuk rosszabbra fordulásáért, hanem a benne lévő hormonok és adalékanyagok. Érdemes inkább bio tejtermékeket, görög joghurtot fogyasztani, amelyben sok a probiotikus, amely megelőzi a gyulladást. A bio vonalnál maradva, a húsokból is szabadon tartott, hagyományos fűvel etetett állatok húsát javasolt megenni. A nagyüzemileg előállított állathúsokban ugyanis sok antibiotikus és számos más nem oda illő anyag lehet, a gyors termelés következtében.

Mindezeken túl érdemes minden mesterséges ételt kerülni. Ha a természetben önmagában nem fordul elő vagy sok E szám található az összetételében, akkor mindenképpen kerüljük el. Nem tesz jót az egészségünknek. Mesterséges édesítőket is kerülni kell. Helyette a méz mérsékelt fogyasztása javasolt.

Nem lélegezhetünk fel, hogy akkor majd zöldségeket ehetünk. Azok közül sem tanácsos ízületi gyulladással megenni a burgonyát, paradicsomot vagy paprikákat. Helyette tanácsos édesburgonyára váltani.