Egészség

Nem tudsz lefogyni? Nem biztos, hogy a te hibád

A leptin az a hormon, amely a jóllakottság érzéséért felel. Rajta is múlik, hogy a súlyunk megfelelő legyen. Ezért fontos tudni, hogy leptin-rezisztensek vagyunk-e. Öt jele is van annak, ha baj van.

Ha jól működik a leptin, akkor evés közben elmúlik az étvágyunk, amikor már megfelelő mennyiségű energiát vittünk be a szervezetünkbe. Ha nem működik megfelelően, akkor veszélyben az ideális testsúlyunk és egyben az egészségünk is.

A folytonos éhségérzetésrt is felelős lehet a leptin-rezisztencia. Fotó: shutterstock/Evgeny Atamanenko

A folytonos éhségérzetésrt is felelős lehet a leptin-rezisztencia. Fotó: shutterstock/Evgeny Atamanenko

Ezt a hormont csak 1994-ben fedezték fel a tudósok, addig rejtve maradt. A  zsírsejtekben termelődik és ő felelős a telítettség érzése mellett az éhségért és a szervezet energiafelhasználásáért. Minél több zsírsejt van a szervezetünkben, annál több leptin is jelen van. A hiba akkor kezdődik, amikor a jelen lévő sok leptin „telítettség-üzenetére” nem reagál az agy és továbbra is éhesnek érezzük magunkat. A sok cukor, gabonafélék és feldolgozott élelmiszerek arra ösztönzik a zsírsejteket, hogy egyre több leptint küldjenek a testünkbe. A testünk pedig egy idő után rezisztenciával válaszol minderre. Ez az elhízott emberek esetében igen gyakori probléma. Nem csak elhízást idéz elő, hanem különböző betegségeket is. Összefüggésbe hozható a szívbetegségekkel, csontproblémákkal is.

Sokan nem is tudják, hogy leptinrezisztensek, csak küzdenek elkeseredetten a kilóikkal, a kimerültséggel és az éhséggel.

A leptin-rezisztencia egyik jele a túlsúly, ám nem kell ahhoz túlzottan elhízottnak lenni. Ha csak a hasad körül gyűlt fel 5-7 kilónyi túlsúly és nem tudsz tőle megszabadulni, akkor bizony nagy a valószínűsége annak, hogy leptin-rezisztens vagy. Akkor is az lehetsz, ha jóval kevesebb a súlyod, mint amennyinek lennie kellene, és nem tudsz egy dekát sem felszedni.

Ha folyamatosan rágcsálnál, alig bírod ki a következő étkezésig és folyton éhesnek érzed magad, akkor szintén fennállhat leptin-rezisztencia.

Ha drasztikus kalóriamegvonással próbálsz lefogyni, akkor még jobban fokozhatod a leptin rezisztenciát. Mindez azért lehetséges, mert a testünk mindent megtesz ilyen esetben, hogy pótolja az elvesztett zsírt.

A kialvatlanság és a stressz szintén leptin-rezisztenciához vezethet. Ha nem alszunk eleget és folyamatosan stressz hatása alatt vagyunk, akkor szerevezetünkben megemelkedik a kortizol, másnéves a stresszhormon-szint. Ez egy ördögi körhöz vezet, mert a magas kortizol szint nem hagy aludni és megnyugodni. Ha sokáig marad fent ez az állapot, akkor a sok kortizol leptin-rezisztánciához vezet.

A has körüli makacs zsírréteget is okozhatja a leptin-rezisztencia. Fotó: shutterstock/Kittisak Jirasittichai

A has körüli makacs zsírréteget is okozhatja a leptin-rezisztencia. Fotó: shutterstock/Kittisak Jirasittichai

A gyors- és készételek, a cukor, a cukros üdítőitalok, a feldolgozott élelmiszerek és édességek üres kalóriával árasztják el a szervezetünket. Ezek után gyorsan megéhezünk és újratöltjük ezeket az üres kalóriákat a testünkbe. Így a leptin szintje folyamatosan hullámzik a testünkben és egy idő után tönkreteszik a szervezet természetes működését.

A jó hír az, hogy a leptin-rezisztenciát meg lehet szüntetni. Annyit kell hozzá tenni, hogy változtatunk életmódunkon. Elkerüljük az egészségünkre ártalmas ételeket, mint a feldolgozott élelmiszerek, cukrok, gabonafélék.

Mindezek mellett rendszeresen stresszoldó technikákat használunk, rendszeresen mozgunk, mellőzzük a nassolást és sok omega 3 zsírsavat tartalmazó ételt eszünk.