Egészség

Döbbenet, milyen ételek okozhatnak rákot

A rossz emésztésen túl, krónikus fáradtságot, de akár rákot is okozhatnak a sok adalékanyagokat tartalmazó ételek. Még ennél is súlyosabb a helyzet, mert hiába veszünk egészséges alapanyagokat, ha az elkészítési módja teszi egészségünkre ártalmassá azokat.

A gillezett ételek is rákot okozhatnak. Fotó: shutterstock/Alexander Raths

A gillezett ételek is rákot okozhatnak. Fotó: shutterstock/Alexander Raths

Az orvosok azt javasolják, hogy hetente csak egyszer-kétszer kerüljön a tányérunkra vörös hús, így is csökkenthetjük a rák kialakulásának kockázatát. Ugyanakkor az is tanácsolt, hogy mellőzzük a faszenes grillezést is, hiába teszi nagyon ízletessé a húst. A magas hőmérsékleten sütött húsok akrilamidot tartalmaznak, amely rákkeltő. Ugyanakkor a faszénből is rakódhatnak rá káros anyagok.

A különböző cukros és szénsavas üdítőitalok is árthatnak egészségünnek. Magas cukortartalmuk ugyanis megnöveli a vércukoszintet, ám ettől még simán éhesek leszünk és túlesszük magunkat. A kólákban pedig olyan mesterséges színezék van, amely rákkeltő vegyszert tartalmaz. Igyunk inkább szódavizet gyümölcslével keverve.

A konzervek sem biztonságosak. Fotó: shutterstock/Artem Shadrin

A konzervek sem biztonságosak. Fotó: shutterstock/Artem Shadrin

A konzervdobozban lévő készételek sem tartoznak az egészséges ételek közé. A sósakat túlsózzák az édeseket elcukrozzák. A konzervdobozok belsejét pedig BPA-val vonják be, amely beleszivároghat az ételbe, amely a dobozban van. A savanyú ételek esetében még rosszabb a helyzet, mint például a paradicsom. Ez az anyag hormonkárosító és rákkeltő.

A chips sem egészséges. Fotó: shutterstock/Roman Debree

A chips sem egészséges. Fotó: shutterstock/Roman Debree

Bár ártatlannak tűnhet, de a a burgonya chips bizony nagyon is veszélyezteti az egészségünket, ugyanis egészségtelen olajokban sütik ki, ráadásul jól meg is sózzák. Sok chipsbe pedig színezőanyagot és tartósítószert is tesznek – olvasható a Mr. Healthy Frog oldalán. Ezek az adalékanyagok befolyásolják a szív és a keringést. Az akrilamid, amelyet még tartalmaz a burgonyachips egyenesen rákkeltő.

A mikróban pattogatott kukorica is rákkeltő lehet. Fotó: shutterstock/Bernt Hofacker

A mikróban pattogatott kukorica is rákkeltő lehet. Fotó: shutterstock/Bernt Hofacker

A mikróban elkészíthető pattogatott kukorica, pláne a vajas népszerű rágcsa. Önmagában a hagyományosan pattogatott kukoricával nincs is semmi baj. Ám a mikróban használt csomagolás bizony veszélyes, rákkeltő anyagokat tartalmaz egészségünk számára. A benne lévő vaj ízesítő mérgező diacetilt tartalmaz. Érdemes inkább a hagyományos módon előállítani a szép fehér, sós és vajízű ropogtatni valót.