Egészség

Szemünk is gondoskodást igényel az utazás alatt

Megkeserítheti nyaralásunkat, ha éles látásunkért aggódni kell az utazás alatt. A megszokottól eltérő környezet könnyen problémát okozhat a szemnek.

Nagyon kellemetlen, már-már rémisztő lehet, ha egy idegen környezetben szemünk és látásunk veszélybe kerül. Ezért érdemes előre gondoskodni az utazás alatt is arról, hogy szemünk biztonságban legyen.

Fotó: shutterstock/puhhha

Fotó: shutterstock/puhhha

Ha szemüvegesek vagyunk, akkor érdemes akár kettőt is magunkkal vinni. Bármi történhet a szemüvegünkkel és nagyon kellemetlen, ha a nyaralásunk egy vagy két napját azzal kell tölteni, hogy újat csináltassunk. Ugyanígy a kontaktlencséből is érdemes pót darabokkal készülni.

Ha bármilyen kis sérülés is történik a szemünkkel, akkor azonnal orvoshoz kell fordulni. A kezeletlen sérülések ugyanis sokszor okoznak nagyobb bajt és nem mellesleg fájdalmat. Ha például ág csapódik a szemünkbe, vagy bármi más belemegy az szúr, fáj. Ilyenkor azonnal kérjük szakember segítségét. Akkor is, ha bármilyen látásbeli problémát észlelünk.

Fotó: shutterstock/puhhha

Fotó: shutterstock/puhhha

Ha repülővel utazunk vigyünk magunkkal tartósítószer-mentes műkönnyet. A repülő levegője ugyanis száríthatja a szemet. Ha szundikálnánk egy keveset, a kontaktlencsét vegyük ki. Műkönnyet egyébként is érdemes magunkkal vinni akkor is, ha nem repülővel utazunk, mert könnyedén kiszáríthatja szemünket a szél, vagy a napsütés, esetleg a száraz levegő – tanácsolta az American Academy Of Ophthalmology szemésze Anne Sumers a klinika oldalán.

Fotó: shutterstock/lusia83

Fotó: shutterstock/lusia83

Ha kontaktlencsésként utazunk, akkor minden esetben vigyünk magunkkal plusz üveg kontaktlencse ápoló folyadékot. Ugyanis, ha az egyikkel történik valami, akkor is ott a másik. Ha úgy érezzük, hogy kényelmetlen a lencse viselése, azonnal vegyük ki. De soha ne tegyük sima vízbe, mert nem steril és lehetnek benne olyan baktériumok, amelyek megbetegíthetik a szemet. Táskánkban ezért mindig lennie kell lencsefolyadékkal teli kontaktlencse tartónak is.

Ha orvosi rendelvényre kapható szemcseppet használunk, akkor egy bontatlan üveggel vigyünk magunkkal az útra. Pláne, ha külföldre utazunk, ugyanis nem biztos, hogy ott is kapni abból a szemcseppből.