Egészség

Tévhitek a leégés elleni védelemről

Számos olyan “házi praktika”, “jól bevált módszer” kering a köztudatban, amely szerint napvédő krémek nélkül védekezhetünk a káros UV sugarak és a leégés ellen. Tényleg hatékonyak vagy veszélyesek?

A túlzásba vitt napozás és a káros UV sugarak bőrrákot okozhatnak. Éppen ezért nagyon fontos védekezni a leégés ellen, mert nem csak nagyon kellemetlen, hanem veszélyes is. A helyesen megválasztott napkrémek óvhatják bőrünket, ám vannak olyan megoldások is a napvédelemre, amelyről azt gondoljuk, hogy hatásos, de épp ellenkezőleg. Még jobban fokozzák a nap sugárzásának káros hatásait.

A fehér póló nem véd teljesen a káros sugárzástól. Fotó: shutterstock/Jpeg Photographer

A fehér póló nem véd teljesen a káros sugárzástól. Fotó: shutterstock/Jpeg Photographer

Ilyen például az, amikor pólóban megyünk be a vízbe, mert úgy véljük, így nem süti meg a nap a bőrünket, pedig az nagy tévedés. Egészen addig hatékony lehet a póló a nappal szemben, amíg vizes nem lesz. Ugyanis, ha már vizes, akkor simán átjutnak rajta a káros UV sugarak és veszélybe kerül a bőrünk. A vizes póló ugyanis ekkor már fele annyira sem véd, mintha száraz volna. Az is mítosz, hogy a fehér póló jobban véd a hőség és a napsugárzás ellen. Tudományos tények bizonyítják, hogy egy sűrű szövésű, sötétebb póló sokkal hatékonyabb, mert a sötét színek elnyelik a napsugarakat és eloszlatják az UV sugarakat – mondta el  Paul Banwell professzor, a Banwell Clinic in East Grinstead vezető plasztikai sebésze a Daily Mailnek. Igaz, a fehéreket jobb viselni napsütésben, mert nem nyelik el a hőt. A professzor azt is mondta, hogy ha régi ruhát viselünk, annak is az a tulajdonsága, hogy átengedi a káros UV sugarakat. A vízben UV-védett fürdőruhát kell viselni, és a nap legmelegebb részében, 11 és 13 óra között kerülni kell az úszást – javasolja a professzor.

A másik nagy mítosz, hogy felhős időben nincs szükség napvédő krémre. Ugyanakkor a napsugarak 80 százaléka simán áthatol a felhőkön. Így akár még jobban le is éghetünk, mint napsütésben, mert észre sem vesszük.

A szoliban megszerzett alapszín sem véd meg a napégéstől – erre már Dawn Davis, az Egyesült Államokban lévő Mayo Clinic dermatológiai szakértője figyelmeztet. Simán leéghetünk a mesterségesen megszerzett barnaságunk ellenére is. Ennek ellenére ugyanúgy be kell kennünk magunkat a megfelelő napvédő krémmel.

A kalap és a napszemüveg egyaránt fotos napsütésben. Fotó: shutterstock/Rido

A kalap és a napszemüveg egyaránt fotos napsütésben. Fotó: shutterstock/Rido

A szemünket is védeni kell a napsugárzástól. Azok, akik kontaktlencsét viselnek sokszor úgy vélik, a lencse a szemüket is védi a sugárzástól. Ugyanakkor nem mindegyik kontaktlencse képes erre. Ha mégis UV védős lenne a kontaktlencsénk, még a szemhéjunk és a szem körüli bőrünk így sincs védve a leégéstől. Pedig ezek azok a helyek, ahol a bőrrák a leggyorsabban kialakulhat – magyarázta Dr Jeff Kwartz, a consultant ophthalmologist at the Royal Bolton Hospital in Greater Manchester.

Ajánlatos minden esetbe a kontaktlencsékhez napszemüveget is hordani. Minél nagyobb a napszemüveg, annál több helyet véd az arcunkon. A napszemüveg sötétsége nem befolyásolja az UV szűrő képességét, tehát nem kell feltétlenül a legsötétebbnek lennie, hogy hatékony legyen. Drágának sem kell lennie, de feltétlenül legyen rajta a CE (EU szabvány) és az UV400 jelölés.

Az sem teljesen helytálló, hogy a kalap és a sapka megvéd a napfény káros sugaraitól. Ez csak abban az esetben igaz, ha kellően vastag anyagból készült. Mindezt egyszerűen ellenőrizhetjük. Csak emeljük arcunk elé a kalapot és ha látjuk átszűrődni rajta a fényt, akkor nem megfelelő. Érdemes a baseball sapkákat is kerülni, mert nem védik a füleket, amely szintén gyakori helye a rákos megbetegedéseknek. Válasszunk széles karimájú kalapot, amely a füleket és a nyakat is védi, de ne feledkezzünk meg arról, hogy oldalról ettől még kaphatunk napfényt. Így ilyenkor is be kell kennünk arcunkat napvédő krémmel.

Árnyékban sem vagyunk biztonságban a leégéstől. Fotó: shutterstock/amenic181

Árnyékban sem vagyunk biztonságban a leégéstől. Fotó: shutterstock/amenic181

Az árnyékban sem vagyunk biztonságban, ugyanis oda is bejuthatnak az UV sugarak, méghozzá úgy, hogy tükröződnek különböző felületekről. például egy vízparton magáról a víztükörről és a parti homokról tükröződve juthat be az árnyékba. Annak ellenére, hogy nem látjuk vagy érezzük ezeket a sugarakat, még égethetnek. Ezért árnyékban is be kell kennünk magunkat fényvédő krémmel.

A vízálló napkrémek sem adnak teljes védelmet egész nap. Ugyanis izzadsággal, törölközéssel  simán lejön majdnem a nyolcvan százaléka a testünkről. Ezért minden egyes alkalommal, amikor kijövünk a vízből, be kell kenni magunkat napvédő krémmel. Ugyanez igaz azokra a krémekre, amelyek egy napos védelmet ígérnek.