Egészség

Halált okozhatnak az energiaitalok

Akár hirtelen szívhalált is okozhat a túlzásba vitt energiaital-fogyasztás. Sok gyerek és kamasz reggeli helyett is energiaitalt iszik, de nyáron, a fesztiválokon még többet döntenek le.

Minden ötödik 10 és 14 év közötti gyerek energiaitallal kezdi a napot – derült ki az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet felméréséből. A kamaszok 78 százaléka rendszeresen iszik energiaitalt és közülök 13 százalék meglehetősen sokat.

A fiatalok hétköznaponként a tanuláshoz is használják az energia italokat. Fotó: shutterstock/Antonio Guillem

A fiatalok hétköznaponként a tanuláshoz is használják az energia italokat. Fotó: shutterstock/Antonio Guillem

Mindez azért aggasztó, mert az energiaital alkohollal keverve, intenzív testmozgással ötvözve az egészségere veszélyes lehet – vagyis a bulikban és nyári fesztiválokon súlyos rosszulléteket okozhatnak. A Magyar Kardiológusok Társasága éppen ezért óvatosságra figyelmezteti a fiatalokat, mert egy friss nemzetközi kutatás szerint ezek az energiaitalok állnak sok esetben az egészséges fiatal felnőttek hirtelen szívhalálának a hátterében, súlyosbíthatják ugyanis a rejtett szívbetegségeket.

Alkohollal keverve veszélyes kombináció az energia ital. Fotó: shutterstock/Ash Pollard

Alkohollal keverve veszélyes kombináció az energia ital. Fotó: shutterstock/Ash Pollard

Az energiaital koffeint, taurint (aminosavat), cukrot és vitaminokat tartalmaz, számos más összetevő (például guarana) mellett. Az összetevők közül a legveszélyesebb a cukor és a koffein, amelyek ritmuszavarok kialakulásához vezethetnek a rendszeres fogyasztóknál vagy az arra érzékenyeknél. Ha túl sok energiaitalt fogyasztunk, akkor tachycardia (szapora szívműködés), mellkasi fájdalom, szédülés, magas vérnyomás, émelygés, hányinger, és remegés jelentkezhet.

„Különösen fontos, hogy a szívritmuszavarokkal küzdők, szívbetegek felejtsék el az energiaitalokat, de azok is, akiknek a szervezete érzékenyen reagál rá. Az energiaitalok nagy dózisban tartalmaznak koffeint, ez önmagában is veszélyes, túlzott fogyasztása ártalmas lehet, extrém mennyiségben már azonnal is jelentkezhet a hatás. De ha nem nagy mennyiségben, viszont rendszeresen issza valaki, akkor is rossz hatással lehet a szív- és érrendszerre. Emeli ugyanis a pulzusszámot és a vérnyomást. A sok koffeintől egész nap gyorsabb lesz a pulzus, emiatt a ritmuszavar valószínűsége tartósan megemelkedik – ez viszont előbb-utóbb szinte biztosan valamilyen szívproblémához vezet” – hangsúlyozta dr. Gellér László professzor, a Városmajori Szív-és Érgyógyászati Klinika elektrofiziológiai részlegének vezetője, a Magyar Kardiológusok Társasága tudományos bizottságának elnöke.

A professzor azt is hozzátette: Az energiaitalok alkohollal való együttes fogyasztása még nagyobb problémát jelenthet. Felfokozott állapotot, illetve a bódultságot okozó hatása összeadódva súlyos fizikai rosszullétet okozhatnak, és lehetetlenné teszik a reális gondolkodást. A vércukorháztartást a fokozott felhasználás irányába tolja el, ez eszméletvesztést, akár közvetlen életveszélyes állapotot okozhat. Ráadásul, ha alkohol helyett egyéb pszichostimulánssal kombinálják az energiaitalokat, akkor összeadódik a két szernek a szív- és érrendszeri hatása, és ez már jellegzetes mérgezéses tünetekhez vezethet.

A koffein túladagolása mindezeken túl a 2-es típusú cukorbetegséggel élőknél csökkenti az inzulinérzékenységet. Ha gyermekek fogyasztják, akkor negatív hatással van az idegrendszerre, valamint a szív- és érrendszerre. A várandósok között késői vetéléssel, alacsony születési súllyal, halvaszüléssel jár.

Magyarországon egy évben összesen 44 millió liternyi energiaitalt adnak el a boltok.