Egészség

A csontritkulás megelőzhető

A csontritkulás megelőzését nem lehet elég korán kezdeni. Húszas éveink végéig tudjuk leginkább erősíteni kalciummal, D-vitaminnal és gyakorlatokkal. De idősebb korban sem késő tenni a csontjainkért.

A csontritkulás is egy alattomos betegség. Sokáig fájdalom nélkül pusztít. A változó kor előtt azonban sokat tehetünk csontjaink egészségért.

shutterstock_292906613

Étkezésünkkel is segíthetjük csontjainkat, ha megfelelő mennyiségű kalciumot és D-vitamint viszünk be a szervezetünkbe ételeinkkel. A tejtermékeken kívül még számos élelmiszerben található kalcium, például a narancslében. A zöldségek, gyümölcsök és gabonafélék tele vannak a csontoknak nélkülözhetetlen ásványi anyagokkal, mint például a magnézium és a foszfor.

Csontjaink azt is meghálálják, ha súlyunkat kordában tartjuk. Különösen a nők számára fontos, hogy a magasságukhoz ideális testsúlyukat megőrizzék. Rosszat tesz a csontjainknak, ha túlzásba visszük a fogyókúrát, vagy az edzést és sokkal vékonyabbak vagyunk, mint amennyi indokolt lenne. Ugyanis az ösztrogén szint ilyen esetben alacsony ahhoz, hogy támogassa a csontnövekedést.

Ideális testsúlyunk megtartásával és sétával megelőzhetjük a csontrikulás kialakulását. Fotó: shutterstock/Brocreative

Ideális testsúlyunk megtartásával és sétával megelőzhetjük a csontrikulás kialakulását. Fotó: shutterstock/Brocreative

Az alkohol és a dohányzás is árt a csontjainknak. Csökkentik a sűrűségét – hívja fel a figyelmet a Harvard Medical School.

Sportoláskor érdemes erősítő edzéseket is bevetni csontjaink érdekében. De remekül szolgálja vázszerkezetünk egészségét a gyaloglás, tánc vagy a step aerobic is.

Tánccal is erősíthetjük a csontozatunkat. Fotó: shutterstock/Roman Samborskyi

Tánccal is erősíthetjük a csontozatunkat. Fotó: shutterstock/Roman Samborskyi

Mindezeken kívül érdemes orvosunkkal konzultálni a minket érintő kockázatokról. Ugyanis egyes betegségek vagy gyógyszerek növelhetik a csontritkulás kialakulásának esélyét. Érdemes ezért orvosunkkal megbeszélni, hogy mit tehetünk a megelőzés érdekében.

Mindezen előírások a 65 évesnél fiatalabb férfiakra is igazak, ezen módszerek alapján ők is támogathatják csontjaik egészségét.