Egészség

Életmentő lehet a bioélelmiszer

A bioélelmiszerek fogyasztása hozzájárulhat a rák kialakulási kockázatának csökkentéséhez - állítja egy új kutatás. Egészséges és kiegyensúlyozott étkezéssel sokat tehetünk a testünkért.

Azoknál, akik bio élelmiszereket fogyasztottak 25 százalékkal csökkent a rákos megbetegedések aránya szemben azokkal, akik soha nem ettek bio termékeket. Különösen a non-Hodgkin limfóma és a posztmenopauzális mellrák kialakulása csökkent azoknál, akik bio termékeket ettek. A kutatók azt figyelték meg, hogy a bio termékek fogyasztása elsősorban a limfómák kialakulását akadályozták meg. Ugyanis 76 százalékkal kevesebb esetben alakult ki limfóma azoknál, akik biotermékeket ettek. Non-Hodgkin limfóma pedig a 47 686 megfigyelt bio termékeket fogyasztó ember közül csak 47-nél alakult ki. Posztmenopauzális emlőrák pedig 34 százalékkal kevesebb esetben alakult ki ugyanezen csoportnál.

A bio élelmiszerekben kevesebb a növényvédőszer és egyéb szennyezés. Fotó: shutterstock/tony4urban

A bio élelmiszerekben kevesebb a növényvédőszer és egyéb szennyezés. Fotó: shutterstock/tony4urban

A tanulmány készítése során közel 70 ezer francia felnőttet, túlnyomó többségében nőket vizsgáltak meg és követtek nyomon öt éven át. A tanulmány eredményét a JAMA Internal Medicine jelentette meg.

A bio élelmiszerek jótékony hatása azért lehetséges a FoodNavigator.com szerint, mert ezeket szigorú előírások szerint és vegyszermentesen állítják elő. Így sokkal alacsonyabb az olyan szennyezés bennük, mint például a rovarirtó szerek. Mindezek mellett pedig a biotermékekben több a mikrotápanyag, mint a karotinoid antioxidánsok, polifenolok, C-vitamin vagy az egészséges zsírsavak.

A bioélelmiszerek ára magasabb, mint a hagyományos társaiké. De gondoljunk bele, hogy baj esetén mennyit költhetünk a betegségünkre? Mennyi időbe és fájdalomba telik a gyógyulás, ha egyáltalán sikerül. Ugye, hogy már nem is tűnik olyan drágának a bio élelmiszer?