Egészség

Csodálatos dolgok történhetnek a testünkkel, ha lemondunk végleg az alkoholról

Egy pohár hideg sör vagy egy pohár jó bor este a teraszon nem okozhat gondot - gondoljuk. Pedig még az ilyen csekély alkoholfogyasztásnak is lehetnek hosszú távon káros következményei.

Az utóbbi időben a kutatások azt mutatják, hogy a csekély alkoholfogyasztás is kapcsolatba hozható olyan betegségekkel, mint az immunrendszer gyengülés, elhízás vagy a rák. Éppen ezért érdemes megfontolni a teljes alkoholmentes életet. Ha pedig így teszünk, számos pozitív változást tapasztalhatunk a testünkben – ígéri a Natural Living Ideas.

Az első jól látható és gyors jele annak, ha végleg lemondunk minden alkoholról az, hogy csökkenni kezd a súlyunk. Az alkoholos italokban ugyanis rettentő sok kalória lakozik. Például egy korsó sör úgy 154 kalóriát, egy Pina Colada koktél 425 kalóriát tartalmaz. Ráadásul ezek üres kalóriák, ami azt jelenti, hogy nincs bennük a szervezetünk számára hasznos tápanyag, így azt étellel kell bevinnünk, amelyben szintén van kalória. Ezért “túlesszük” magunkat az alkoholfogyasztás miatt.

Fotó: Pixabay/CC0 Public Domain

Fotó: Pixabay/CC0 Public Domain

Több izmunk lehet alkohol nélkül. Ha edzőterembe járunk, akkor tilos az alkohol, ugyanis gátolja a fehérje szintézist. Sőt csökkenti 70 százalékkal az emberi növekedési hormont, amely az izomnövekedésért felelős. Így például a popsi feszesítés is dugába dőlhet.

Kiegyensúlyozottabb vércukorszintünk lehet, ha feladjuk az alkoholfogyasztást. Az ok egyértelmű: az alkohol tele van cukorral. Ha elhagyjuk, kevesebb szénhidráttal bombázzuk a testünket. Ezáltal a kedvünk és energiánk is rohamosan pozitív irányba fordul. Ráadásul még a fogunk egészségéért is sokat tehetünk így.

Egészségesebb lehet a májunk, ha nem iszunk alkoholt. Csökkenti a zsíros máj kialakulását, a májcirózist és a májnagyobbodás kockázatát.

Ha feladjuk a – még oly csekély – alkoholizálást is, akkor csökken a rákos megbetegedések kialakulásának esélye. Ennyit biztosan megér, hogy ne igyunk.

Sokkal jobban és pihentetőbben alhatunk, ha nem iszunk alkoholt. Bár sokan esküsznek rá, hogy este egy pohár sör vagy bor után jobban alszanak, de valójában ez nem igaz. Ugyanis az alkohol csökkenti a regeneráló hatású, mély alvást. Súlyosbíthatja az alvási apnoét (légzéskihagyás) és az álmosságért felelős melatonin hormon szintjét is csökkenti.

Fotó: iStock.com/william87

Fotó: iStock.com/william87

Boldogabbak lehetünk alkohol nélkül. Az ital növeli a depresszió kialakulásának esélyét és stresszesebbek is lehetünk. Ugyanis csökkenti a szerotonin szintet a vérben.

Sokkal jobb lehet a memóriánk az ital nélkül. Néhány hónap teljes alkoholmegvonás után érezhetjük, hogy könnyebben megoldunk problémákat, jobb a koncentrációs képességünk és a memóriánk sem hagy cserben.

Jobb lesz az immunrendszerünk italozás nélkül, ugyanis az alkohol azt is megtámadja, méghozzá azonnal.

Fotó: Unsplash/ Guillermo Nolasco

Fotó: Unsplash/ Guillermo Nolasco

Kitisztulhat a bőrünk és visszanyerheti szépségét, ha kiiktatjuk életünkből az alkoholt. Az alkohol, bár nem oka, de súlyosb0thatja a pszoriázist, rozáceát, ekcémát vagy az arcvörösséget.

Az ágyban is jobbak, sőt produktívabbak lehetünk alkohol nélkül. A férfiaknál például az alkohol ugyan “fellobbantja a lángot”, de teljesítményüket már dugába dönti. Nőknél pedig a gyermekáldás esélyeit rombolja az alkohol.