Egészség

A kókuszolaj nagyszerű hatásai, amelyeket eddig nem is sejtettél

A kókuszolaj igazi jolly joker, ha van belőle otthon, sokféleképpen hasznosíthatod. Érdemes például a konyhán kívül a fürdőszobában is tartani.

A kókuszolaj használható hajkondícionálók helyett, mert mélyebben és gyorsabban jut be a haj szerkezetébe, mint a bolti szerek, így javítva a töredezett hajvégeken. Mindeközben hidratálja a fejbőrt is. Ehhez nem kell mást tenni, mint egy órát rászánni a kókuszolajas kezelésre. Hajmosás után érdemes hagyni, hogy a hajunk magától száradjon meg. Ezután a felolvasztott kókuszolajat alaposan masszírozzuk be a hajunkba és fésüljük át. Fedjük le fejünket zuhanysapkával vagy törölközővel és legalább 30 percig hagyjuk hatni a kókuszolajat. Ezután mossuk meg a hajunkat és formázzuk a megszokott módon.

A kókuszolaj igazán sokoldalú élelmiszer, amelynek nem csak a konyhában, hanem a szépségápolásban is nagy hasznát vehetjük. Fotó: Pixabay / moho01

A kókuszolaj igazán sokoldalú élelmiszer, amelynek nem csak a konyhában, hanem a szépségápolásban is nagy hasznát vehetjük. Fotó: Pixabay / moho01

A göndör hajúak megmentője is lehet a kókuszolaj – ígéri a Natural living ideas. Segít a rakoncátlan tincsek kifésülésében és a haj formázásában. Akár hajmosás előtt szeretnénk kifésülni, akár formázni szeretnénk, csak kenjünk egy kis olvasztott kókuszolajat a hajunkra és máris fésülhető. Kimosni nem szükséges. Ráadásul egész nap táplálja a hajunkat. Mindezen túl bármelyik típusú hajra alkalmazva remek módja annak, hogy megvédjük hajunkat nyáron a nap káros sugárzásától.

A korpa elleni küzdelemben is segíthet a kókuszolaj. Ha lehet, mossunk hajat minden este természetes samponnal. Ezután olvasztott kókuszolajjal dörzsöljük be a fejbőrünket. Sapkát vagy törölközőt tegyünk a fejünkre és egy éjszakán át hagyjuk hatni. Reggel érdemes 1-2 evőkanál Epsom sóval átdörzsölni a fejbőrt, hogy lejöjjenek róla maradéktalanul a korpadarabkák. Ez a módszer arra is tökéletesen jó, ha szeretnénk, hogy a hajunk gyorsabban nőjjön. A kókuszolajban található vitaminok és esszenciális zsírsavak ugyanis ezt is biztosítják.

Akár kémiai szerek nélküli hajfestésre is alkalmas a kókuszolaj, miután gyorsan bejut a haj szerkezetébe. Ezért hosszabban is megőrzi a színét. Ehhez nem kell mást tenni, mint két evőkanál olvasztott kókuszolajba olyan növényeket keverni, amelyek színező hatásúak. Ilyen a henna, kávé, tea, répa és céklalé, dióhéj, valamint a citromlé. A keveréket a hajunkra kell kenni és rajta hagyni addig, ameddig a megfelelő színárnyalatot eléri. Ezután öblítsük le és tegyünk a fejünkre zuhanysapkát vagy törölközőt egész éjszakára.