Egészség

A tojáshéj az új csodaszer – csontjaink és ízületeink megmentője

A tojáshéjat a többség kidobja a kukába, az elkötelezett környezetvédők pedig karcmentes tisztításra használják. Régen vidéken odaadták a tyúkoknak, hogy visszanyerjék az elvesztett kálciumot, vagy komposztálták. Ám ennél sokkal többre képes a tojáshéj. Fontos gyógyhatása van.

A tojáshéj tele van kálciummal, amelyre az emberi szervezetnek óriási szüksége van. Főleg a nők azok, akiknek figyelniük kell a megfelelő kálciumbevitelre minden életkorban, de különösen ötven év felett. Napi szinten a 19 és 50 év közötti nőknek 1000 és 2500 mg közötti kálcium mennyiséget kellene bevinniük a szervezetükbe. Ötven év fölött 1200 és 2000 mg közötti mennyiség az előírás. Egy átlagos tojáshéj mintegy 2000 mg kalciumot tartalmaz, így egy tojáshéj fedezi egy felnőtt napi bevitelének egészét. Ráadásul sokkal jobban beépíti az emberi szervezet a tojáshéj kálciumtartalmát, mint más étrendkiegészítőkét.

A tojás héja kincset ér. Csontjainknak és izületeinknek is kiváló támogatója lehet. Fotó: Pixabay/flockine

A tojás héja kincset ér. Csontjainknak és ízületeinknek is kiváló támogatója lehet. Fotó: Pixabay/flockine

A csontritkulás ma már nem egy ritka betegség. A tojáshéj ezen is segíthet – tudatta a Narulal living ideas. Egy 1999-ben készült szlovák kutatás kimutatta, hogy a tojáshéjjal, D-vitaminnal és magnéziummal dúsított étrend nagyon rövid idő alatt növelte a csontsűrűséget azoknál, akik csontritkulásban szenvedtek. A betegek fele 300 gramm tojáshéjport, 400 NE (nemzetközi egység) D-vitamint és 400 mg magnéziumot kapott, a másik fele pedig semmit. Azoknak a csontsűrűsége, akik tojáshéjat kaptak, átlagosan 4,4 százalékkal növekedett, de volt olyan, akié 16 százalékkal lett több mindössze négy hónap alatt. A kontrollcsoport állapota azonban ez idő alatt tovább romlott. Szabó Gyuri bácsi, a bükki füvesember is hasonló eredményről számolt be egyik előadásán, aki a saját lányának ajánlotta a tojáshéjkúrát.

A tojáshéj a magas kálcium tartalmának köszönhetően segít a fogak épségének megőrzésében is. Megelőzheti a fogszuvasodást.

De nem csak maga a tojáshéj, hanem az úgynevezett tojáshéj membrán is gyógyhatású. Ez a membrán az a vékony, fehér hártya, amely belülről fedi a tojáshéjat. Sok más mellett keratinból, glükozaminból és kollagénből áll. Így kiváló gyógyhatása van a fájdalmas ízületi gyulladásokra. Egy 2009-ben, Amerikában végzett kutatás eredményeképpen megállapították, hogy azok a betegek, akik hét napig 500 mg tojáshéj membránt szedtek, jelentősen csükkent az ízületi fájdalmuk, rugalmasságuk növekedett. A résztvevők fele a 30 napos kezelés után teljesen fájdalommentes lett.

A tojáshéjpor előállítása nagyon egyszerű: csak mossuk meg alaposan és tegyük sütőbe 10 percre, 65 fokra száradni. Ezután húzzuk ki a belsejéből a fehér membránt és kávédarálóban törjük porrá. Érdemes használat előtt átszitálni, hogy a nagyobb darabokat kiszűrjük.