Egészség

Tudod, hogy a sok szexuális zaklatás mögött mi van?

Szinte soha nem hallani olyat, hogy a beosztott zaklat főnököt. Mindig a magas pozícióban lévő használja ki azt, hogy ő a főnök, bármit megtehet.

Rengeteg ilyen történetet hallottunk. Egy egész mozgalom indult el a világban, Me Too néven. A mozgalom azokat az embereket, főként nőket képviseli, akik a szexuális zaklatásukról beszélni mertek és ezzel világméretű vitát indítottak el.
shutterstock_1147592135

Politikusokról, híres színészekről, rendezőkről derült ki ugyanis, hogy hatalmukkal visszaélve szexuálisan zaklatták azokat, akik tőlük függtek, akik számára fontos volt, hogy megnyerjék zaklatójuk jóindulatát. És sajnos ugyanez gyakran családon belül is megtörténik. Az áldozatok többsége évtizedeken keresztül hallgat erről.

Gondolkodtál már azon, hogy miért kizárólag alá-fölérendeltségi viszonyokban történik ez?

Van a dolognak egy hormonális háttere

Kaliforniai kutatók 50 – 200 fős csoportokban, vadon élő páviánok között vezető pozícióban lévő, illetve beosztott állatokat tanulmányoztak. A domináns majmok kevesebb stressznek voltak kitéve, hiszen ők szabták meg a csoport életét, haragjukat kedvükre kitölthették, a nőstények mindig készséggel rendelkezésükre álltak. S ezt ők ki is használták

Még érdekesebb volt az a megfigyelés, hogy a vezető hím majmok vérében a nemi hormonok szintje, az alárendelt állatokkal ellentétben, az életükben mindig jelenlévő stressz hatására sem csökkent, sőt vérükben a tesztoszteron szint még növekedett is. Vagyis a stressz hatására a főnökök nemi aktivitása beosztottaikkal ellentétben nem hogy csökkent, ellenkezőleg emelkedett.