Egészség

Mi az igazság? Tényleg veszélyesek egészségünkre a mobilok?

Sokat hallani arról, hogy ha a mobiltelefont örökké a fülünkre tapasztjuk, daganatot okozhat.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) óvatosan, feltételes módban fogalmaz a mobilok egészségkárosító hatásával kapcsolatban. Azt mondja, hogy a mobiltelefonok használata növelheti a rák kockázatát.

A mobiltelefonok használatának veszélyeit számos tanulmány vizsgálta. Némelyik megállapította hogy megnőhetett az agydaganat egy fajtájának kialakulásának kockázata. Némelyik viszont nem talált összefüggést a mobiltelefonok használata és az agydaganatok között.

De lássuk be, jobb félni, mint megijedni.

shutterstock_1108870625

Ami viszont biztos okos telefonjaink képletesen néha tényleg az agyunkra mennek. Zümmögnek, csipognak, ciripelnek, hogy tudassák velünk: új e-mailt kaptunk, valaki hozzászólt valamely bejegyzésünkhöz, vagy csak túl régen ülünk egy helyben. Szóval örökké borzolják idegrendszerünket, ugyanis a figyelmeztetések stressz hormonokat termelnek. Mérhetően gyorsul a légzésünk, a szívverésünk, megfeszülnek az izmaink. Ezek az örökké érkező üzenetek állandósítják a stresszt és a félelmet az agyunkban.

Minden kutatás azt az eredményt hozta, hogy az emberek komoly szorongást élnek át, ha nincs náluk a mobiljuk. Az okostelefon elvesztése szinte egy közeli barát elvesztésével ér fel. Az okostelefon-függőség lassan felkerül a mentális betegségek nemzetközi listájára. A legnagyobb veszélyben természetesen a gyerekek és a fiatalok vannak. Különösen az 1990 után született korosztály tagjai, akik életük minden területét okostelefonon intézik. Napi több mint tíz órát töltenek a világhálón, és ez már komoly függőséget jelent. Társaságban sem képesek felfüggeszteni a mobil használatát A felnőttek felelőssége lenne, hogy megtanítsák őket a megfelelő eszközhasználatra is. Leginkább úgy, hogy maguk sem lógnak örökké a telefonon.