Egészség

Orvosságok a konyhából: lenmag

A lenmagot és a lenmagolajat ősidők óta ismerik az emberek. De a modern konyhában is szívesen használjuk. Nem véletlenül.

Számos egészséget megőrző tulajdonsága van, több betegségellenes hatása ismert.

shutterstock_1269614008

Olyan összetevők vannak benne ugyanis, mint az alfa linolénsav, melyet a szervezet nem képes előállítani, ezért táplálkozással kell bejuttatni a szervezetbe. A linolénsavak fontos szerepet játszanak a vérnyomás szabályozásában, gátolják a vérrögképződést, ezáltal védenek a szívinfarktustól.

De fontos összetevői a lenmagnak a ligánok, amelyek fitoösztrogének, vagyis enyhe ösztrogén hatással rendelkeznek, ezért védenek egyes hormonfüggő rákos megbetegedésektől, valamint kiegészítő terápiái lehetnek a klimaxos időszak hormonpótlásának.

Ha egészben fogyasztjuk, mondjuk joghurtba keverve, rostjai segítik az emésztőrendszer működését. Rendszeresen fogyasztva megelőzik a székrekedést.

De segítenek a koleszterinszint csökkentésében is. Egy kísérlet során olyan betegeknek, akiknek magas volt a koleszterinszintjük, három héten át lenmagos és búzakorpás muffint adtak. A lenmagos muffint fogyasztóknak mérhetően csökkent a LDL koleszterin szintjük.

A lenmag őrölve hasznosul a legjobban a szervezetben. Sokféleképpen használhatjuk: például az őrölt lenmagot keverhetjük palacsintatésztához használt lisztbe. Összekeverhetjük lágy krémsajttal is, nagyon finom lesz – de a fasírt is roppant ízletes őrölt lenmaggal összekeverve.