Egészség

Fogyni szeretnél? Egyél lenmagot!

A legfontosabb dolog, amit szem előtt kell tartanunk a fogyókúra során, hogy soha nem szabad éheznünk. A szervezet éheztetése rövidtávon hatásos lehet, de hosszútávon biztosan nem működik.

A koplalás során szervezetünk ugyanis rááll egy magasabb hasznosítási fokra, a kevesebb tápanyag azt üzeni testünknek, hogy kezdjen el minél többet raktározni, amikor csak teheti. Ennek következtében a helyzet még rosszabb lesz, hiszen amikor a fogyókúrázó visszaáll egy normál étrendre, még akkor is hízni fog, hiszen a szervezet a minél nagyobb arányú zsírraktározásra törekszik. Ráadásul akik koplalnak rendszerint nem zsírt veszítenek, hanem vizet és sajnálatos módon izomszövetet.

pixabay.com

pixabay.com

Ebből is láthatjuk, hogy az egészséges, normál ütemű és tartós fogyás nem egyszerű dolog. Hát akkor mit kellene csinálni? Nos, például be kellene illeszteni az étrendbe lenmagot.

A lenmagolaj, valamint az őrölt lenmag kiváló zsírégető étel, minden hatékony fogyókúrás program része. A lenmagolaj kb. 50%-a omega-3 alfa-linolénsav. A közhiedelemmel ellentétben bizonyos zsírok nemhogy hizlalnának, hanem éppen ellenkezőleg, nagyon is elősegítik a fogyást. Omega-3 zsírsavak szedése nélkül sokkal nehezebb fogyni. A lenmagolajban található alfa-linolénsav egy esszenciális zsírsav. Esszenciális, mivel elengedhetetlen szervezetünk megfelelő működéséhez, előállítani nem tudjuk, kizárólag a táplálkozás során tudjuk magunkhoz venni. A táplálkozáskutató szakemberek szerint ezekből a fontos zsírsavakból a szükségesnél kevesebb mennyiséget fogyasztunk megszokott táplálkozásunk során. Szervezetünknek szüksége van ezekre a zsírokra, hiányuk éhségérzet kialakulásához vezethet, ami a túlzott kalória bevitel egyik fő oka.

Fotó: iStock.com/vadimguzhva

Fotó: iStock.com/vadimguzhva

Nagyon fontos, hogy ha éhesek vagyunk, ne nyúljunk rögtön a szénhidrátokhoz, a kekszek, chipsek, csokik helyett fogyasszunk inkább tökmagolajat, diót, mandulát, stb. A lenmagolaj, illetve az őrölt lenmag növeli a teltségérzetet, így elősegíti az egészséges fogyást. Emellett lassítja az emésztés folyamatát, így nem provokál hirtelen vércukor emelkedést és inzulin kiválasztást. Az inzulin az a hormon, mely a zsírraktározásért felelős. Amikor magas szénhidráttartalmú és alacsony rosttartalmú étrendet választunk, vércukorszintünk drámaian megugorhat. A hirtelen megnövekedett vércukorszint nagy mennyiségű inzulin kiválasztáshoz vezet, melynek során elfáradunk, ráadásul a maradék szénhidrátot trigliceriddé alakítja testünk, amit elraktároz a zsírszövetekben.