Egészség

Ezeket a teakeveréket idd, hogy megelőzd a betegségeket!

A természetgyógyászok, és az orvosok egyetértenek abban, hogy a szükségesnél sokkal több vény nélkül kapható patikaszert fogyasztunk. De hát mit tehetnénk, ha köhögünk, nem kapunk rendesen levegőt, fáj a fejünk, a torkunk. Nos, vannak természetes szerek, melyekkel nem csak nem a tüneteket enyhíthetjük, de meg is előzhetjük a leggyakoribb téli betegségeket.

Influenza elleni keverék
15 g kálmos, 35 g kamilla, 20 g izlandi zuzmó, 35 g gyömbér, 15 g palástfű. 3 evőkanálnyi szükséges 1 liter teához. Igyunk meg belőle 3 csészével naponta! A kamilla egyébként az egyik leghasznosabb gyógynövény, enyhíti a megfázásokat, csillapítja a gyulladásokat, ha meleg teájával gargarizálunk, fertőtlenítjük a szájüreget és a torkot.

Fotó: iStock.com/tanjichica7

Fotó: iStock.com/tanjichica7

Köhögés megelőzésére
20 g bodzalevél, 25 g angelikagyökér, 25 g kamilla, 20 g hársvirág, 20 g ökörfarkkóró, 30 g orbáncfű, 25 g fűzbarka, 30 g ánizs, 20 g fokhagyma. 1 teáskanálnyi keveréket forrázzunk le negyed liter vízzel! Naponta 2 csészével fogyasszunk.

Nátha megelőzéséhez
10 g mályvavirág, 10 g borsmentalevél, 10 g kankalin. A keveréket 1 liter vízben forraljuk fel. A borsmenta egyébként nemcsak a friss leheletről gondoskodik, hanem enyhíti a torokgyulladást, és tisztítja az orrjáratot is. Túl sokat ne fogyasszunk belőle, mert a gyomornyálkahártyát 2-3 hét után irritálhatja.

Gyulladások megelőzésére
25 g édeskömény, 25 g bodza, 15 g körömvirág, 25 g lándzsás útifű, 15 g martilapu. 1 evőkanálnyi keveréket 1 liter vízzel forrázzunk le, és legalább 2-3 csészényit igyunk naponta!