Egészség

Hazai sztárok az öregedésről - sorozat

Összhangban lenni a korunkkal nem is olyan egyszerű. Hogyan őrizzük meg, toljuk ki fiatalságunkat? Mit mondanak erről az ismert magyar sztárok?

Tévedtek az öregedés folyamatával foglalkozó kutatók. Tévedtek, mert bár évtizedeken keresztül azt tartották, hogy hamarosan elérjük az emberi életkor felső határát, mára kiderült: az egyre inkább kitolódik. Ez persze nem azt jelenti, hogy a saját korával mindenki elégedett lenni. Mert van, aki 30 évesen is rosszul éli meg a mindennapjait, mások pedig 70 felül hódítják meg fizikai értelemben is a legnagyobb csúcsokat. De vajon mitől függ az, hogy a biológiai faktorokon kívül megöregszünk-e vagy sem? Kell-e bármit is tennünk az életkorunk ellen, vagy egyszerűen belehelyezkedve fogadjuk el önmagunkat úgy, ahogy vagyunk? Most induló sorozatunkban többek között ezekre a kérdésekre keressük a válaszokat.

Az öregedés elmélete

A szakemberek alapvetően kétféle öregedéselméletet dolgoztak ki: a hiba- és a programelméletet. A hibaelmélet szerint a testünkben végbemenő sejtosztódás folyamán hibák lépnek fel. Amennyiben ezek a DNS-t érintik, akkor mutációról beszélünk. A hibák kialakulásában fontos szerepe van az úgynevezett szabad gyököknek, amelyek túlzott számban képződve súlyosan károsíthatják a testünket felépítő sejteket, szöveteket. A programelmélet hívei szerint viszont az öregedés és a biológiai életkor nem a hibák következménye, hanem bele van kódolva a sejtjeinkbe, mindenekelőtt a sejtmagba.

„Arcfelvarrás után is lehet valaki öreg….”

Ungár Anikó, az egyik legnőiesebb és legsikeresebb bűvészünk szerint igenis tehetünk a korunk ellen, neki magának jó kis praktikái vannak erre.

Ungár Anikó. Fotó: Lakos Gábor

Ungár Anikó. Fotó: Lakos Gábor

 

„8 évesen azt mondtam anyukámnak, hogy az Anikó gyerekes név, milyen nagymama leszek én . 18 évesen rendben voltam, benne volt, hogy színésznő leszek, de bűvész lettem. S ezáltal eldőlt, hogy oda kell figyelnem. Tökéletesnek kell lennem. Amikor egy nő van a színpadon, bármit is csináljon, azt rögtön leveszik, nem véletlen, hogy nőként mindig is kritikusabb volt a megítélésem. S tudtam, hogy még 40 évesen is ezt fogom csinálni. Tehát jól kell kinézzek, hogy kíváncsiak legyenek rám. Az nem jó, ha valakinek, nincs karaktere, jelenléte, személyisége a színpadon.
Hogy hogyan élem meg a koromat? Harmóniában vagyok magammal. Szeretek előre tervezni, de nem nagy léptékekben, inkább ösztönös vagyok. A jövő még nincs itt, a múlt már elmúlt, ma ma van, ezt kell megélni. Azt terveztem viszont, hogy megvédjem önmagam. Nagyon odafigyelek magamra, főleg negyven éves korom óta. Megnézem, mit teszek a fürdővízbe, nem mindegy, mivel krémezem a testemet, de hiszem azt, hogy a táplálkozás nagyon befolyásolja a bőr állagát, a ráncokat.

A fiatalság belülről jön, habitus, szemlélet, befogadás kérdése, és azé, hogy még tudsz-e magadból adni. Nyitott vagy-e az újra, van-e benned vállalkozókedv. Szerintem jó néhány arcfelvarrás után is tűnhet valaki nagyon öregnek, ha legbelül valójában nem fiatal. Én ötvenhét évesen kezdtem új életet, és vállaltam két pici gyermek nevelését. Van, aki azt hiszi, ha hatvanévesen csípőfarmert hord, attól lesz fiatalos. Különbözőek vagyunk…”