Egészség

Tudományos bizonyíték van rá, hogy a pozitív gondolkodás boldogabbá tesz

Nehéz helyzetekkel tele van az életünk. Munkahelyváltás, szerelmi csalódás, gyereknevelési gondok, betegségek, halálesetek, lakásproblémák, és még sorolhatnánk. Az élet nem mindig könnyű. Ám a boldogságunk attól is függ, milyen a gondolkodásunk.

Sok esetben bele sem kezdünk valamibe, mert el sem tudjuk képzelni, hogy sikerülni fog. Saját félelmeink, hamis feltételezéseink, önbizalomhiányunk tartanak vissza a fejlődéstől, és az életünk jobbá tételétől, álmaink beteljesítésétől. Persze ez nem jelenti azt, hogy azoknak, akik hisznek magukban és pozitívan gondolkoznak, mindig minden sikerül, de legalább próbálkoznak, utakat keresnek, mernek nagyot álmodni, képesnek tartják magukat a sikerre. Ahhoz, hogy pozitívan gondoljunk az életünkre, a világra, de főleg saját magunkra, gyakorolnunk kell. Ha túl erős az önkritikánk vagy alacsony az önbizalmunk, keressük meg ennek gyökerét, és változtassunk a hozzáállásunkon. Nem könnyű és nem egyszerű, de megéri a befektetett időt, energiát. A pozitív gondolkodás nem azt jelenti, hogy szőnyeg alá söpörjük a nehézségeket, nem veszünk tudomást a tényekről, a gyengeségeinkről, a körülményeinkről. Nem elég állandóan azt mondogatni magunknak, hogy sikeresek leszünk. Alapjaiban kell megváltoztatnunk a hozzáállásunkat, jó szokásokat kell elsajátítanunk – például akadályok és kifogások helyett forrásokat keresünk –, új példaképeket keresnünk, akik erősítik az önképünket, a hitünket, s ha ez megvan, szinte érezzük, ahogy a pozitív energiák áramlanak körülöttünk. Megváltozik az, ahogy a világot látjuk.

Fotó: iStock.com/NiseriN

Fotó: iStock.com/NiseriN

Az érzelmek szerepe

A tudomány nagyon sokáig nem tulajdonított túl nagy szerepet a léleknek, az érzelmeknek, a gondolkodásnak. Ám amióta elkezdték intenzíven kutatni ezt a világot, elképesztő felfedezések gazdagítják az életünket. Először kiderült, mekkora hatalmuk van az olyan érzéseknek, mint a félelem, a harag vagy az undor. Aztán elkezdték vizsgálni a pozitív érzelmek szerepét. Kiderült, hogy nagyon erősen befolyásolják boldogságérzetünket, testi és lelki egészségünket.

Fotó: iStock.com/LightFieldStudios

Fotó: iStock.com/LightFieldStudios

Fontos tápanyagok

Barbara Fredrickson szociálpszichológus professzor több mint két évtizede kutatja az emberi érzelmeket. Úgy véli, a pozitív gondolatok segítenek az örömet, boldogságot, nyugalmat, hálát, inspirációt megélni. A negatív érzelmek sokkal több figyelmet követelnek, erősebbnek érezzük őket a pozitívaknál, van egyfajta beágyazott torzult negativitáserősítőnk. Ám a pozitív érzelmek azok, amik igazán táplálnak minket: ahogy testünknek szüksége van vitaminokra és már fontos tápanyagokra, úgy a lelkünknek is változatos pozitív érzelmekre van szüksége ahhoz, hogy hatékonyabbak és boldogabbak legyünk.

A negatív vagy semleges érzelmek beszűkítik a gondolkodásunkat, miközben a pozitívak képessé tesznek arra, hogy lássuk a nagy képet, hogy bővítsük a tudatosságunkat, élesebben és gazdagabban lássuk a környezetünket, lehetőségeinket, hogy kapcsolódjunk a világhoz és másokhoz. Rugalmasabbak és energikusabbak leszünk tőlük. Ennek fizikai jelei is vannak: megváltozik a testtartás, az arckifejezés, a szívritmus, csökken a stressz-szint, és feltehetően egy sor más testi jellemző is javul, például az immunrendszer működése is, de ezek további kutatásokat igényelnek.

Fredrickson kutatási eredményei szerint a pozitív és negatív érzelmek meghatározott aránya megváltoztatja azt, mennyire vagyunk sikeresek és hatékonyak. Ha a pozitív érzelmek 2,9-szeres vagy nagyobb arányban fordulnak elő a negatívokhoz képest, akkor testileg és lelkileg is kivirágzunk. Ezt a számot később többen kétségbe vonták, és maga Fredrickson is elismerte, hogy bele lehet kötni a matematikába, de a pozitív gondolkodás attól még egyértelműen boldogabbá teszi az embereket.