Egészség

Így kerüljük el az ünnepek utáni depressziót

A téli időszak amúgy sem könnyű, hiszen jóval kevesebb napfénnyel találkozunk, a fizikai aktivitás lecsökken, kedvetlenebbek, passzívabbak lehetünk. A karácsony elmúltával az a kevés kis öröm is elúszni látszik, ami addig tartotta bennünk a lelket.

A nyirkos, sötét, hideg telet a karácsony teszi meghitté és emlékezetessé. Úgy készülünk már akár novembertől rá, mint a lehető legjobb dologra, ami történhet velünk. Olyan sokat – talán túl sokat – várunk attól a három naptól: boldogságot, megnyugvást, pihenést, a szeretet érzését. Amíg díszítünk, tervezünk, ajándékok után szaladgálunk, vezet minket egy cél, hogy a karácsony minél tökéletesebb legyen. Amikor ezt elértük, akkor viszont következik a lecsengés időszaka, elmúlnak az ünnepek, és marad a tél. Ráadásul az ünnepi időszak sem feltétlenül úgy sikerül, ahogy szeretnénk: megkeseríthetik munkahelyi gondok, félelmek, családi viták, rokoni sértődések, a túl sok tennivaló miatt egyre csak gyűlő stressz, és még sorolhatnánk. Ha meg boldogan telnek az ünnepek, úgy érezzük, egy pillanat alatt el is múltak, mintha felgyorsult volna az idő.

Szezonális hangulatzavar

Így nevezik az ünnepek utáni depressziót, ami vagy a két ünnep között, vagy szilveszter után tör ránk. Takarítani kell, összehúzni a nadrágszíjat, elrakni a csomagolópapírokat, egyértelműen vége az ünnepi időszaknak. Nagyon sokan érzik magukat ilyenkor végtelenül fáradtnak, kimerültnek, főleg akkor, ha az ő vállukat nyomta az ünnep megteremtésének terhe. Amíg nem találunk egy újabb célt, amiért lelkesedhetünk, az újra kezdődő munka, a korán kelés, a sötét mind lehangolttá teheti a januárunkat. A tünetek változatosak: van, aki evésbe fojtja a bánatát, mások üresnek érzik magukat, céltalannak, lehangoltnak, passzívnak. Semmihez sincs kedvük, fáradtak, lassúak, reménytelenek, hiszen hosszú még a tél.

Fotó: iStock.com/tommaso79

Fotó: iStock.com/tommaso79

Küzdjünk ellene

Az ünnepek utáni lehangoltság valóságos, de ez nem jelenti azt, hogy ne tudnánk megelőzni vagy kezelni. Üljünk le a naptárral, és állítsunk fel kicsi, teljesíthető célokat, teremtsünk apró ünnepeket magunknak, amiket ugyanúgy várhatunk, ahogy a karácsonyt vártuk. Jutalmazzuk meg magunkat kirándulással, utazással, wellnesskezeléssel, vagy csak egy olyan délutánnal, amikor ki sem mozdulunk a puha takarók alól, és olvasunk, filmet nézünk, feltöltődünk. Fontos, hogy eleget aludjunk, feküdjünk le este korábban, ha reggelente úgy érezzük, ki sem tudunk kelni az ágyból.

Mozgás, mozgás!

Nem lehet eleget hangsúlyozni, milyen nagy szerepe van a sportnak a boldogságunkban. Szervezetünk mozgásra van teremtve, igényli is azt, akkor is, ha úgy érezzük, semmi erőnk hozzá. Kezdjük kis lépésekkel, sétáljunk, kocogjunk, korcsolyázzunk, szánkózzunk, vagy töltsünk el egy órát az edzőteremben. Az olyan mozgásformák, mint a jóga vagy a tánc kiegyensúlyozottságot és vidámságot csempésznek a hétköznapjainkba. Már néhány alkalom után erősebbnek fogjuk érezni magunkat, készen állunk a kihívásokra, anyagcserénk felgyorsul, és aktívabbak lehetünk, mint korábban. Boldogsághormonok termelődnek szervezetünkben, s ha kitartóan mozgunk, akkor a pluszkilóktól is hamar megszabadulhatunk – ez pedig mi, ha nem sikerélmény?

Fény és szabad levegő

Igyekezzünk több időt tölteni a természetben, mert megnyugtat, feltölt, és az élet, az évszakok örök körforgására emlékeztet. Olyan sok látni- és megfigyelnivaló van télen is, járjunk vadasparkokba, nemzeti parkokba, vagy csak figyeljük a madarakat a közeli parkban. Ha süt a nap, mindenképpen menjünk ki, hogy töltődjön a napfényraktárunk. Ha túl sok borús nap elé nézünk, akkor a fényterápia segíthet a depresszió elkerülésében, kezelésében, illetve a D-vitamin megfelelő pótlása.

Fotó: iStock.com/max-kegfire

Fotó: iStock.com/max-kegfire

Segítsünk magunkon és másokon

Az újévi fogadalmak sajnos gyakran irreálisak, túl nagyratörőek, ezért szinte biztos, hogy kudarccal végződnek, ami tovább fokozza passzivitásunkat, rossz hangulatunkat. Már azzal segítünk magunkon, ha idén nem törünk lehetetlen magasságokba, hanem pici célokat tűzünk ki magunk elé, és átgondoljuk a sikerhez vezető út apró lépéseit is. Annál pedig kevés dolog segít hatékonyabban a lelki problémáinkon, ha meglátjuk mások szükségleteit, szenvedéseit, és segíteni próbálunk rajtuk. Karácsonykor olyan sokan önkénteskednek, aztán abbahagyják – pedig a problémák nem szűntek meg. Folytassuk tovább a karitatív munkát, és azt érezhetjük, hogy számítanak ránk, hogy fontosak vagyunk, hogy van célunk ebben az életben, sőt, hálásak is lehetünk azért, amink van.

Fontos, hogy ha folyamatosan nagyon lehangoltnak érezzük magunkat, kérjünk segítséget: forduljunk pszichológushoz, pszichiáterhez, aki segít kilábalni a gondokból. Ha instant segítségre van szükségünk, az ünnepek idején, így karácsonykor is éjjel-nappal hívható a 116-123-as számon a telefonos lelkisegély-szolgálat.