Egészség

Banális fertőzéseknek eshetünk áldozatul a jövőben?

Minden korszaknak megvannak a maga kórokozói, betegségei, amelyek a legtöbb problémát, megbetegedést okozzák. Szerencsére a védőoltások rengeteg veszélyes kórtól megvédenek, de a kutatók szerint a következő évtizedekben is lesz gondunk.

Hála az antibiotikumoknak a tüdőgyulladásból, tuberkolózisból, pestisből vagy más komoly bakteriális fertőzésből is ki lehet gyógyulni. A gyógyszer vírusokra vagy paraziták által terjesztett fertőzésekre nem hat, de így is nagy segítségünkre van a betegségek elleni mindennapos küzdelemben. Ez igazi harc a kórokozók és köztünk, hiszen új és új mutációk ütik fel a fejüket, mi, emberek pedig igyekszünk velük lépést tartani, és amire csak lehet, kifejleszteni ellenszert, gyógyszert. Ám a jövőben lehet, hogy lemaradásunknak végzetes következményei lesznek.

Fotó: Pixabay.com/CCO Public Domain

Fotó: Pixabay.com/CCO Public Domain

Rezisztens kórokozók

A kutatások szerint 2050-re az antimikrobiális szerek nagy része hatástalanná válik, ez pedig az egyik legnagyobb globális egészségügyi probléma lesz, amivel 2050-ben az embereknek szembe kell nézniük. Akár évente tízmillió ember halhat meg amiatt, hogy a kórokozók, legyenek azok baktériumok, vírusok, gombák vagy paraziták, egyre ellenállóbbá válnak. Az antibiotikum-rezisztens szuperbaktériumokról már a legtöbben hallottak, ahogy arról is, hogy antibiotikumot tényleg csak akkor szabad szedni, ha az orvos indokoltnak látja, de kialakulóban van az ellenállás a vírusölő vagy gomba- és parazitaellenes szerekkel kapcsolatban is.

Egyszerű fertőzések súlyos következményekkel

Ahhoz, hogy a következő időkben gyermekeink, unokáink életét minél kevésbé keserítsék meg a kórokozók, újfajta gyógyszereket kell kifejleszteni, és fel kell gyorsítani a diagnosztizálást is. A feleslegesen felírt antibiotikumok nagyon károsak, ezeket is vissza kéne szorítani. Különben előfordulhat az, hogy egy egyszerű, korábban gond nélkül gyógyítható fertőzést olyan szuperbaktériumok okoznak, amelyek nem reagálnak az antibiotikumokra, és nem pusztulnak el. Ilyen rezisztens baktériumok már most is jelen vannak, és halálos áldozatokat szednek, de ha nem teszünk ellenük, egyre csak szaporodni fognak. Sally Davies, az angol tisztiorvosi szolgálat vezetője úgy nyilatkozott, hogy már akár a következő két évtizedben is veszíthetnek el egészséges betegeket a rutinműtétek közben kapott, rezisztens fertőzésektől. Akár abba a világba is visszaléphetünk, amely a penicillin hatásának 1928-as felfedezése előtt volt, és egyszerű sérülések, fertőzések válhatnak igen súlyos betegséggé.