Egészség

Mindent a veséinkért: ezek segítenek épen tartani őket

Akár krónikus betegség miatt rakoncátlankodnak, akár egy erős felfázás viseli meg veséinket, mindenképpen ügyelnünk kell arra, hogy minél egészségesebbek legyenek. E két kis szerv oly sok folyamatért felel a szervezetünkben, meghálálják a fokozott figyelmet.

A vesék kiválasztják a szervezetből a salakanyagokat, létrehozzák a vizeletet, szabályozzák a vérnyomást, a hormontermelést, a test víztartalmát, a vörösvértestek termelését, a D-vitamin aktiválódását, és még sorolhatnánk. Egyetlen nap alatt több mint háromszázszor szűrik át a vérünket, de olyan hatékonyan működnek, hogy a kezdeti veseproblémák gyakran nem járnak semmiféle, átlagbetegként tapasztalható tünettel. Épp ezért fontos a rendszeres ellenőrzés, az évente elvégzett vérvétel és vizeletteszt, ahol ellenőrzik a vesefunkciókat. Mi az alábbi módokon védhetjük veséinket.

Előzzük meg a kőképződést

A vesekő nagyon fájdalmas betegség, és képződésére sajnos hajlamosak lehetünk genetikai okokból is. Próbáljunk minél kevesebb oxálsavban gazdag ételt enni. Kerüljük a spenótot, a sóskát, a csokit, a mogyorót, és az állati fehérjék mennyiségét sem árt csökkenteni. A magnézium, a B- és E-vitamin pótlása azért fontos, mert megfelelő szintjük esetén kisebb eséllyel képződik vesekő vagy vesehomok. Napi 2-3 liter folyadék fogyasztása is segít átmosni a veséket, de védenünk kell a baktériumfertőzésektől is.

Fotó: iStock.com/Lordn

Fotó: iStock.com/Lordn

Ellenőrizzük a vércukorszintet és a vérnyomást

Az elhanyagolt vagy fel nem ismert cukorbetegség, magasvérnyomás-betegség egyenes utat jelent a vesebetegségekhez. Legyen otthon vérnyomásmérő, és használjuk rendszeresen, akkor is, ha nem mindig érezzük rosszul magunkat, vércukorszintünket pedig évente egyszer érdemes megnézetni akkor is, ha egészségesek vagyunk. Ha már kialakult valamelyik betegség, akkor azzal segítjük a vesék működését, ha kordában tartjuk a vércukorszintünket, betartjuk a diétát, szedjük a gyógyszereket, vérnyomásunkat pedig szintén megzabolázzuk. Ezzel nemcsak veséinket védjük, de egész szervezetünket is, s akár teljesen megelőzhetjük a szövődményes veseproblémák kialakulását.

Kevesebb só és cukor

Minél egészségesebbek és fittebbek vagyunk, annál jobban is működünk. A sófogyasztás mérséklése fontos a vesék szempontjából, de alacsonyabbá teszi a vérnyomást is. Az elhízás megelőzése érdekében mozogjunk rendszeresen, legalább hetente kétszer egy órát, sétáljunk sokat, és mindenből csak mértékkel együnk. A változatos, zöldségekben, gyümölcsökben, teljes kiőrlésű gabonákban gazdag étrend alapvető fontosságú, mert az egyoldalú diéta szintén károsíthatja szerveinket – ahogy a túlsúly is.

Fotó: iStock.com/Deagreez

Fotó: iStock.com/Deagreez

Mondjunk le káros szenvedélyeinkről

A rendszeres alkoholfogyasztás és a dohányzás kifejezetten rossz hatással van a veséink működésére. A dohányfüst lassítja a véráramlást a vesékben, ráadásul gyakoribbá teheti a vese- és húgyhólyagrákot is. A mérgező anyagok ugyanis nemcsak a tüdőt támadják, de a salaktalanításért felelős veséken is áthaladnak. Az alkoholban található méreganyagok is rontják a vesék működését, ráadásul pluszkalóriát jelentenek, mindemellett az alkohol szárító hatása is káros a veséknek (is).

Gyógynövények a jobb veseműködésért

Különböző vízhajtó, gyulladáscsökkentő gyógynövények állnak rendelkezésünkre, amik javíthatnak a vesék működésén, vagy megőrizhetik épségüket. Hosszan tartó gyógynövénykúrába azonban csak orvosunk tudtával és beleegyezésével fogjunk! Jótékony hatású a gyermekláncfű, javítja a szervek működését: teáját ihatjuk, de a gyökeréből készített kivonatot csepp formájában is megvásárolhatjuk. Ezenkívül gyógyhatású az aranyvessző, a sarkantyúka friss leve, a csalán, a tőzegáfonya, az apróbojtorján, a cickafark, a nyírfalevél, a medveszőlő vagy az orvosi ziliz is. Bioboltokban vesekőoldó készítményeket is kaphatunk szintén gyógynövényekből, de ha már vesehomok vagy vesekő képződött bennünk, inkább az orvosi tanácsokat kövessük.